Komentara: 5
Pregleda: 2141

Prevencija bubrežnih bolesti postoji! Osam zlatnih pravila za zdravlje bubrega!

09.03.2023. u 12:10h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine od bolesti bubrega u subotičkoj Opštoj bolnici lečeno je 210 osoba, a od lečenih u našoj bolnici preminulo je 5 pacijenata, sa ovim podacima dočekali smo Svetski dan bubrega koji se ove godine obeležava pod sloganom "Zdravlje bubrega za sve - priprema za neočekivano, podrška ranjivim".
Prevencija bubrežnih bolesti postoji! Osam zlatnih pravila za zdravlje bubrega!

Prevencija bolesti bubrega postoji, jasno podvlače lekari i navode osam zlatnih pravila za smanjenje rizika za razvoj ovih bolesti.

Budite fizički aktivni, redovno kontrolišite nivo šećera u krvi, kontrolišite krvni pritisak, hranite se pravilno i održavajte normalnu telesnu težinu, uzimajte dovoljne količine tečnosti, živite bez duvana i duvanskog dima, ne uzimajte lekove koje lekar nije prepisao jer oni mogu oštetiti vaše bubrege, redovno se kontrolišite ukoliko imate jedan ili više faktora rizika i ukoliko ima oboljevanja od bolesti burbega u vašoj porodici - ističe dr Zorica Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Prevencija bubrežnih bolesti postoji! Osam zlatnih pravila za zdravlje bubrega!Uz poštovanje ovih osam zlatnih pravila i uz redovne posete lekaru jednom godišnje, moguće je značajno smanjiti verovatnoću za nastanak i dalji razvoj bolesti bibrega.

Samoposmatranje, samokontrola i preventivni pregledi najčešće omoguće rano otkrivanje mnogih, pa i bubrežnih bolesti, a to je jedan od najvažnijih preduslova za uspešno lečenje i sprečavanje razvoja hroničnog toka koji može da dovede do trajnog gubitka bubrežne funkcije. Posle toga postoji potreba za doživotnom dijalizom ili transplantacijom bubrega - priča dr Dragaš - Osobe kod kojih su ove bolesti otkrivene, posebno u odmakloj fazi, suočavaju se različitim izazovima poput smanjene sposobnosti da učestvuju u svakodnevnim aktivnostima, a istovremeno se suočavaju i sa brojnim pratećim posledicama ovih bolesti, kao što je pojava umora, bola, depresija, kognitivna oštećenja, problemi sa varenjem, spavanjem i drugo. Ljudi koji žive sa bolestima bubrega pre svega žele da najviše i najduže što mogu održe normalnost u svakodnevnom funkcionisanju i osećaj kontrole nad svojim zdravljem i životom.

Lekari ističu značaj saveza i udruženja bubrežnih invalida u borbi protiv ovih bolesti i posećaju da i u našem gradu funkcioniše Udruženje bubrežnih invladila koje pruža podršku obolelima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 2141
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan bubrega

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.