Komentara: 3
Pregleda: 1203

Prevencija bubrežnih bolesti postoji, redovne godišnje kontrole obaveza zdravih ljudi

10.03.2022. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
U našem okrugu prošle godine od bolesti bubrega, kao osnovnog uzroka smrti, preminulo je 27 osoba. Sa ovim podacima dočekali smo Svetski dan bubrega koji se ove godine obeležava pod sloganom "Zdravlje bubrega svima i svuda - premostimo jaz u znanju u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite".
Prevencija bubrežnih bolesti postoji, redovne godišnje kontrole obaveza zdravih ljudi

Na dijalizu u Opštu bolnicu ide 43 pacijenta, a iz pokrajinskog Saveza bubrežnih invalida ukazuju na težinu bubrežnih bolesti i posledice koje bubrežna insuficijencija nosi. Dijaliza je doživotna jer bubrežni bolesnici uglavnom ne dočekaju transplantaciju. Prošle godine obavljene su samo dve, dok bubreg čeka čak 800 ljudi.

- Na dijalizi sam 17 godina, a borba traje od prvog dana kada saznate da više nema nade da će se vaša bubežna funkcija vratiti u normalu. Kada krenete na dijalizu, brojne druge bolesti vam "vise nad glavom". Uz dijalizu, krenuli su i koštani i mišićni problemi, potom problemi sa štitnom i paraštitnom žlezdom, kao i srčani problemi, a prošle godine amputirane su mi i obe noge - priča Zoran Mišković iz Saveza bubrežnih invalida Vojvodine.

Prevencija bubrežnih bolesti postoji, redovne godišnje kontrole obaveza zdravih ljudiUklanjanem faktora rizika moguće je u značajnoj meri smanjiti verovatnoću za nastanak i dalji razvoj bubrežnih bolesti. Prevencija postoji, a redovne godišnje kontrole kod izabranog lekara i preventivni pregledi u skladu sa polom i godinama starosti za zdrave ljude treba da predstavlja obavezu, poručuju lekari.

- Stalno ukazujemo na osam zlatnih pravila za smanjenje rizika za razvoj bubrežnih bolesti. Kroz ova pravila ukazuje se na značaj fizičke ektivnosti, redovne kontrole šećera i krvnog pritiska, potom na značaj pravilne ishrane i održavanja normalne telesne težine, unosa dovoljne količine tečnosti, te eliminacije duvana i duvanskog dima. Važno je da ukažemo građanima da ne uzimaju lekove koje nije ispisao lekar, da se redovno kontrolišu ukoliko imaju jedan ili više faktora rizika i ukoliko ima oboljevanja od bubrežnih bolesti u porodici - kaže dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje. 

Prevencija bubrežnih bolesti postoji, redovne godišnje kontrole obaveza zdravih ljudiSamokontrola, samoposmatranje i preventivni pregledi najčešće omoguće rano otkrivanje bubrežne bolesti, a to je jedan od najvažnijih preduslova za uspešno lečenje i sprečavanje razvoja hroničnog toka koji može da dovede do trajnog gubitka bubrežne funkcije, nakon čega postoji doživotna potreba za dijalizom ili transplantacijom bubrega. Kada je u pitanju transplantacija ovog organa, prošle godine u državi su obavljene samo dve, dok na bubreg čeka čak 800 ljudi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1203
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan bubrega

dr zorica dragaš

bubrežni bolesnici

udruženje bubrežnih invalida subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.