Komentara: 0
Pregleda: 1899

Prevencija - najbolji čuvar zdravlja

11.02.2010. u 19:26h
Izvor: RTV Yueco
Prevencija - najbolji čuvar zdravlja

Za 5 godina rada Preventivnog centra u Subotici obavljeno je blizu 10 000 pregleda. Rezultati pregleda pokazuju da kod naših sugrađana, kad je reč o opštoj zdravstvenoj slici, najveći problem predstavljaju povišena telesna težina, visok nivo masnoća u krvi, povišen krvni pritisak, ali su učestale i visoke vrednosti šećera u krvi. Prevencija zdravlja naših sugrađana uslov je zdrave populacije i budućeg potomstva, ističu lekari.

Za razliku od razvijenih svetskih zemalja, zabrinjavaju podaci iz naših domova zdravlja da je tek svaki dvadeseti pregled iz preventivnih razloga jer pacijenti nisu svesni da je najbitnije sprečiti da do bolesti uopšte dođe. Ipak, ima i sugrađana kao što je Olgica Panić, koja otkako je čula da u Subotici postoji Preventivni centar, redovno se kontroliše i tako brine o svom zdravlju.

U Subotici je 2005. godine, u okviru projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije a pod pokroviteljstvom Evropske agencije za rekonstrukciju formiran Preventivni centar. Takva odluka je doneta na osnovu činjenice da stanovništvo u našoj zemlji najviše oboleva i umire od bolesti koje se mogu prevenirati korekcijom životnih stilova. Ciljevi ovog centra su prevencija i rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i malignih oboljenja.

Iako veliki deo pregleda lekari Preventivnog centra obavljaju na terenu, njihova ambulanta u Kumičićevoj ulici otvorena je za sve one koji brinu o svom zdravlju svakog radnog dana do 20 časova. Pregledi se zakazuju na 20 minuta, tako da gužve u čekaonici nema.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1899
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.