Komentara: 2
Pregleda: 1671

Prevencija - najefikasniji način za suzbijanje epidemije bolesti srca i krvnih sudova

30.09.2022. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
Prošle godine od bolesti srca i krvnih sudova u Severnobačkom okrugu umrlo je više od 1500 ljudi, upozoravaju lekari na Svetski dan srca (29. septembar) i podsećaju da je prevencija najefikasniji način za suzbijanje epidemije kardiovaskularnih bolesti.
Prevencija - najefikasniji način za suzbijanje epidemije bolesti srca i krvnih sudova

Protekle godine, udeo bolesti srca i krvnih sudova u ukupnoj smrtnosti stanovništva našeg okruga je 45,6 odsto, a učestalost umiranja od ovih bolesti raste proporcionalno sa starenjem, navodi dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja.

- Prevencija bolesti srca i krvnih sudova podrazumeva sticanje veštine zdravog načina života i formiranje svakodnevnih navika koje su u korist zdravlja, a to je važno od najranijeg uzrasta. Unutrašnji faktori rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova su pol, starenje i genetika i na njih ne možemo uticati. Međutim, postoje brojni faktori rizika koje možemo isključiti iz života i na taj način sprečiti ili odložiti oboljevanje od kardiovaskulanih bolesti. Faktori rizika na koje možemo uticati su nepravilna ishrana, gojaznost, upotreba duvana, nedovoljna fizička aktivnost, prekomerni stres, manjak noćnog sna i nedostatak kvalitetne socijalne mreže. Takođe, faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su povišen krvni pritisak i šećer u krvi, kao i holesterol i masnoće u krvi - objašnjava dr Dragaš i dodaje da obim struka ukazuje na povećan rizik od nastanka ovih bolesti - Obim struka veći od 94 cm kod osoba muškog pola, odnosno obim veći od 80 cm kod osoba ženskog pola ukazuju na mogućnost razvoja poremećaja zdravlja. To je signal da je krajnje vreme da se uvedu pozitivne promene u dosadašnji način života.

Prevencija - najefikasniji način za suzbijanje epidemije bolesti srca i krvnih sudovaPrevencija je najefikasniji način za suzbijanje epidemije bolesti srca i krvnih sudova, poručuje dr Verica Dronjak iz Preventivnog centra Doma zdravlja.

- Kada govorimo o ishrani, potrebno je smanjiti unos masti i ugljenih hidrata, a povećati unos voća, povrća i ceralija. Adekvatna ishrana, redukcija telesne težine i fizička aktivnost jesu mere prevencije kada je u pitanju nastanak svih, pa i kardiovaskularnih bolesti . Takođe, potrebno je iskučiti upotrebu duvana i alkohola - zaključuje dr Dronjak.

Prevencija - najefikasniji način za suzbijanje epidemije bolesti srca i krvnih sudovaCrveni krst Subotice uključio se u obeležavanje Svetskog dana srca, pa će danas (petak) biti održano predavanje za srednjoškolce, a volonteri ove organizacije deliće građanima edukativni materijal.

Na taj način pokušaćemo da skrenemo pažnju sugrađanima na značaj prevencije i zdravih stilova života, a sve to u cilju smanjenja procenta obolelih i umrlih od bolesti srca i krvnih sudova  - istakao je Zoran Milovanović iz Crvenog krsta. 

Prevencija - najefikasniji način za suzbijanje epidemije bolesti srca i krvnih sudova

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1671
Povezane teme

dom zdravlja subotica

svetski dan srca

bolest srca i krvnih sudova

zorica dragaš

centar za promociju zdravlja

crveni krst subotica

zoran milovanović

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.