Komentara: 1
Pregleda: 1352

Preventivni pregledi u nedelju, dostupni i urološki i kardiološki pregledi

04.10.2024. u 11:41h
Izvor: Subotica.com
U nedelju, 6. oktobra, će se u Opštoj bolnici i u ambulanti "Prozivka" (Pazinska bb) obavljati besplatni preventivni pregledi, a ovog puta dostupni su laboratorijski, internistički, kardiološki i urološki pregledi. Istog dana počeće vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja će biti nastavljena i ostalim danima u svim ambulantama Doma zdravlja.
Preventivni pregledi u nedelju, dostupni i urološki i kardiološki pregledi

U nedelju 06.10. u periodu od 8 do 17 časova, OB Subotica na internističkom delu polikliničke službe, organizovaće pregled svih građana, i onih bez zdravstvenog osiguranja. Tom prilikom, svi građani biće u prilici da besplatno obave na internističkom delu poliklinike subotičke bolnice:

  • laboratorijski pregledi (KKS, ŠUK- Glikolizirani hemoglobin A1c (HbA1c) dijagnostika/kontrola dijabetesa)
  • tumorski markeri (CEA, CA 19-9, Alfa fetoprotein AFP, PSA)
  • kardiološki pregledi
  • urološki pregledi za žene i muškarce 

U istom periodu, praventivni pregledi obavljaće se i u ambulanti "Prozvika", a pregledi koji se tamo mogu obaviti su: 

  • laboratorijski pregledi (*KKS, ŠUK–Glikozilirani hemoglobin A1c (HbA1c) (dijagnostika/kontrola dijabetesa), *Tumorski markeri - CEA, CA 19-9, Alfa fetoprotein AFP, PSA)
  • interistički pregledi koji uključuju TA, EKG, anamneza , a ukoliko je potrebno pacijenti će biti upućivani na dalje lečenje.
  • urološki pregled za žene i muškarce

U istom periodu u ambulanti Prozivka, u sklopu preventivnih pregleda postoji mogućnost vakcinacije protiv sezonskog gripa. Imunizacija protiv sezonskog gripa nastavlja se i od 07.10. u svim ambulantama Doma zdravlja Subotica. Potrebno je da se građani jave svom izabranom lekaru.

Sezonska vakcina se preporučuje svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući u astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV, svim osobama starijim od 65 godina, svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene, svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, licima zaposlenim u javnim službama. Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima sa povećanim rizikom od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

 U sklopu preventivnih pregleda 06.10. biće sproveden strukturisan pristup za prevenciju tipa 2 dijabetesa: 

  • Popunjavanje Upitnika za procenu rizika i izračunavanje SCOR-a rizika za svakog pacijenta
  •  Antropometrijska merenja (telesna masa, telesna visina, obim struka i izračunavanje indeksa telesne mase)
  • laboratorijske pretrage: glikemija (našte i/ili u toku dana) i HbA1c (glikozirani hemoglobin koji ukazuje na prosečno kretanje šećera u krvi u poslednjih 2-3 meseca)

Na osnovu ovakvog pridtupa, svaki stanovnik Srbije koji se bude javio na preventivni pregled moći će da sazna kakav mu je rizik za oboljevanje od dijabetesa tip 2, kao i da na vreme otkrije poremećaj, bilo da je u pitanju preddijabetes ili dijabetes.

Pravovremenim lečenjem pojava dijabetes mellitus-a tip2 se može sprečiti ili bar usporiti, a pravovremenom dijagnozom omogućava se adekvatno lečenje i sprečavanje hroničnih komplikacija dijabetesa, kao što su srčani i moždani udar, slepilo, otkazivanje bubrega ili amputacija ekstremiteta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 časova i 38 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 1352
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

zdravstveni pregledi

ambulanta prozivka

besplatni pregled

bolnica subotica

ambulantni pregledi

preventivni pregledi

preventivni pregledi

besplatni pregledi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.