Komentara: 16
Pregleda: 2771

Preventivnim merama moguće sprečiti više od 30 odsto svih lokalizacija raka

05.02.2022. u 15:00h
Izvor: Subotica.com  / TV Subotica
U našem okrugu tokom 2020. godine od raka ili maligne bolesti umrle su 624 osobe, odnosno 345 muškaraca i 279 žena, rečeno je za TV Suboticu iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje na Svetski dan borbe protiv raka.
Preventivnim merama moguće sprečiti više od 30 odsto svih lokalizacija raka

Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti, upozoravaju lekari i dodaju da su preventivne mere ključne u sprečavanju ovog opakog oboljenja.

- Na osnovu sprovedenih istraživanja, najnovije procene su da bi se preventivnim merama mogao sprečiti razvoj 30 do 50 odsto svih lokalizacija raka. Najvažnije je usvojiti zdrav način života, odosno zdravo se hraniti, održavati telesnu težinu pod kontrolom, baviti se fizičkim aktivnostima i održavati socijalne kontakte. Takođe, redovni skrining pregledi, rano otkrivanje bolesti i blagovremeno lečenje su ključni u borbi protiv raka - kaže dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Preventivnim merama moguće sprečiti više od 30 odsto svih lokalizacija rakaMuški deo stanovništva u našoj zemlji najčešće oboljeva od raka pluća, kolona, rektuma i prostate.

- U ženskom delu stanovništva maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, plućima, kolonu i rektumu, kao i na grliću materice - dodaje dr Dragaš.

Izvor: Subotica.com / TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 2771
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan borbe protiv raka

centar za promociju zdravlja

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.