Komentara: 2
Pregleda: 1043

Prezentacija knjige povodom Svetskog dana voda

22.03.2017. u 15:24h
Izvor: Subotica.com
Promocijom knjige „Aset menadžment“ autora Dušana Lukića  u Gradskoj kući, obeležen je Svetski dan voda. O potrebi neprekidnog ulaganja u vodovodnu mrežu i odgovornog odnosa prema ovom prirodnom resursu pored autora, govorili su i predstavnici JKP “Vodovod i kanalizacija“, kao i Grada Subotica.
Prezentacija knjige povodom Svetskog dana voda

U knjizi „Aset menadžment“ Lukić govori o potpuno novoj menadžerskoj disciplini koja na operativan način može unaprediti poslovanje javnih komunalnih preduzeća, uz bolje iskorišćavanje prirodnih resursa i velike uštede.

- Na bazi iskustava koja su poznata u svetu, počevši od Novog Zelanda i Australije gde je praktično koncept zasnovan, preko Kanade i Južne Afrike, Velike Britanije i Amerike, dokazuje se da prisup aset menadžmenta odnosno upravljanja sredstvima organizacija može doprineti  mnogo boljem iskorišćavanju sredstava, planiranju i preduzimanju aktivnosti tokom poslovanja, te mnogo većoj sigurnosti poslovanja - kaže autor Lukić.

Ističući da je dostupnost pitke vode prvi uslov života, v. d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Đerđ Šugar, naglasio je značaj stalnog ulaganja u vodovodnu mrežu.

- Potrebno je puno ulaganja da bi se kvalitetna voda dovela do potrošača. Linijska infrastruktura nije ista kao i ostale instalacije, jer ne radi se samo o tome da vodu pod pritiskom dovodimo do potrošača, nego moramo da brinemo o mnogo značajnijim stavrima, kao što je kvalitet. Ne vredi ako vodu dovedemo do potrošača, a lošeg je kvaliteta. Postojeću mrežu je zato svima, kako  u gradovima, tako i u rauralnim i prigradskim naseljima, potrebno obezbediti. A s druge strane, neophodno je postojeću infrastrukturu obnavljati, jer njenim starenjem dolazi do pada kvaliteta -kaže Đerđ Šugar, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija“, dodajući da se vodom iz gradskog vodovoda snabdeva oko 80 odsto građana Subotice i Palića, dok je taj procenat znatno niži u prigradskim mesnim zajednicama.

Prezentacija knjige povodom Svetskog dana voda

Pomoćnica gradonačelnika, Timea Horvat podsetila je da je Grad Subotica  uz podršku Evropske banke za razvoj započeo izgradnju fabrike vode 2.

- Izgradnjom savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prethodnim godinamai realizacijom „Projekta za unapređenje vodnih sistema Grada Subotice“ koji bi trebao da se završi krajem 2019. godine Grad, njegovi građani i JKP „Vodovod i kanalizacija“ su obezbedili izgradnju magistralne i kolektorske vodovodne i kanalizacione mreže, kao i izgradnju  fabrike 2 za proizvodnju visoko kvalitetne vode - kaže Timea Horvat.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1043
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.