Komentara: 10
Pregleda: 15421

Priča o jednom malom velikom heroju

17.11.2015. u 20:34h
Izvor: Subotica.com
Danas se obeležava Svetski dan preveremeno rođene dece o kome se u našoj javnosti veoma malo zna i retko govori, iako se u Srbiji mnogo pre vremena godišnje rodi čak četiri hiljade beba.
Priča o jednom malom velikom heroju

- Kada sam u 28. nedelji trudnoće dobila kontrakcije i kada je počeo porođaj nisam znala šta se dešava, lekari su mi govorili da moram da ih slušam i da pazim i na sebe i na bebu - počinje priču za naš sajt Svetlana Stanković (31), majka devojčice Tee. - Ni dan danas ne znam šta je prouzrokovalo prevremeni porođaj jer nijedan od uobičajenijh razloga koji do njega dovode kod mene nije potvrđen, a od samog početka trudnoće sam bila pod nadzorom lekara. Čim je porođaj krenuo prebacili su me u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Novi Sad gde sam rodila devojčicu, moju mrvicu, tešku samo 970 grama i dugačku 35 centimetara.

Teina borba za život počela je od prvog trena dolaska na svet. Devojčica je odmah prebačena u novosadsku Dečju bolnicu, gde je pod nadzorom vrhunskog tima lekara i medicinskog osoblja bila dva meseca.

- Na rođenju su je reanimirali, dobila je sepsu, krvarenje u mozgu... Bukvalno se borila da preživi. I u toj borbi, moja devojčica je pobedila i kući su nas pustili sa oko 2 kilograma i 47 centimetara - dodaje Svetlana, ponosna na svoju lepoticu koja će za dva meseca napuniti dve godine.

Po dolasku kući čekala ih je stroga izolacija, jer je i najmanji virus za bebu mogao biti poguban. I pored obavezne izolacije, roditelji su morali da je vode u Novi Sad na specijalističke preglede, kao i da čekaju na red kod pedijatra.

Priča o jednom malom velikom heroju

Mali veliki heroj: Tea će za 2 meseca proslaviti svoj drugi rođendan

Međutim, malo po malo, uz stalne odlaske kod lekara i svakodnevne vežbe sa fizioterapeutima i roditeljima, Tea je prohodala i u psihomotornom smislu dostigla svoje vršnjake.

- Sve što se drugim bebama dešava prirodno mi smo morali da vežbamo, ali stalno napredujemo što je jako dobro. Radujemo se svakom dobijenom gramu, svakom pokretu što napravi, mimici, sažvakanom zalogaju, gugutanju na samo njoj znanom jeziku - nastavlja hrabra majka. Tek pre nekoliko meseci  doktor je rekao da je Tea dobro, odahnuli smo malo, ali još uvek moramo odlaziti kod lekara.

Roditeljima koji se nađu u našoj situaciji treba mnogo više razumevanja okoline i pomoći društva. Mi nismo znali šta nas je snašlo i zbog toga mislim da se mnogo više pažnje treba posvetiti ovoj tematici, dodaje Svetlana.

Priča o jednom malom velikom heroju

Srećna porodica na okupu

Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama sa vrlo niskom težinom na rođenju smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rodjene pre 32. gestacijske nedelje. U bebe sa ekstremno niskom težinom ubrajaju se bebe koje su na rođenju bile lakše od 1000 grama.

Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka. Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus koji može može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju, hidronefroza, umbilikalna i ingvinalna hernija, hipotonija i hipertonija...

Priča o jednom malom velikom heroju

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece Gradska kuća je večeras osvetljena ljubičastom bojom

Zbog ovakvih primera kojih je u našoj zemlji zaista puno, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ brojnim aktivnostima obeležava današnji dan, sa ciljem podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rodjenja. Udruženje „Mali Div“ pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama posle otpusta iz bolnice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 15421
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.