Komentara: 62
Pregleda: 11449

Prigovori zaštitniku pacijenata u porastu, najčešće na neljubaznost medicinskog osoblja

06.03.2018. u 16:26h
Izvor: Subotica.com
Od početka godine broj prigovora zaštitniku prava pacijenata povećan je za oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine godine. Pacijenti se najčeće žale na neljubaznost medicinskog osoblja.
Prigovori zaštitniku pacijenata u porastu, najčešće na neljubaznost medicinskog osoblja

Oko 90 prigovora pacijenata odnosi se na ponašanje medicinskih sestara, dok su preostali vezani za neljubaznost lekara.

- Direktan kontakt sa medicinskim osobljem glavni je razlog obraćanja pacijenata. Među prigovorima ubedljivo dominiraju oni vezani za  ponašanje medicinskih sestara u Domu zdravlja. Pacijenti su se uglavnom žalili na ambulante u Gatu, Radanovcu, Aleksandrovu, na Karađorđevom putu i u Gerontološkom centru. Bilo je i nekoliko slučajeva kada su se žalili na medicinske sestre u Opštoj bolnici - kaže Branislav Vitasović, savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Početak godine obeležili su i prigovori pacijenata iz  Čantavira i Bajmoka zbog odluke da se u ovim mesnim zajednicama ukine popodnevno dežurstvo Službe za  hitnu medicinsku  pomoć, kao i noćno dežurstvo lekara.

Neljubaznost medicinskih sestara i lekara, zakazivanje kod izabranog lekara i dužina čekanja na specijalistički pregled bili su najčešći razlozi obraćanja Kancelariji za zaštitu prava pacijenata i tokom prošle godine. Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja, tokom prošle godine savetniku za zaštitu prava pacijenata pristigla su  22 pisana prigovora i blizu 700 usmenih, što je značajno manji broj nego 2016. godine, kada je bilo oko 1000 usmenih prigovora.

- Pacijenti često teško dolaze do slobodnih termina za specijalističke preglede u Opštoj bolnici. Izabrani lekari teško nalaze slobodne termine da bi građani iskoristili pravo zakazivanja specijalističkog pregleda. Opšti zakonski rok za zakazivanje je mesec dana, a pacijenti nekada na specijalistički pregled čekaju dva ili tri meseca. Kao i u prethodnom periodu, najduže se čeka na Odeljenju oftalmologije, internom odeljenju kao i za preglede štitne žlezde - dodaje Vitasović - U saradnji sa menadžmentom Opšte bolnice brzo rešavamo te slučajeve. Lekari su spremni da pomognu pa obično daju i dodatne termine za preglede.

Savetniku za zaštitu prava pacijenata građani se mogu obratiti svakog radnog dana lično u Gradskoj kući, u kancelariji br. 238/4 na drugom spratu ili putem telefona 024/626-882 ili 063/44-26-26.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 62
Pregleda: 11449
Povezane teme

zdravstvo

zaštitnik prava pacijenata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.