Komentara: 0
Pregleda: 1713

Prihvatna stanica za maloletne ilegalce

05.10.2009. u 16:06h
Izvor: Blic
<p>Stručnjaci subotičkog Centra za socijalni rad tvrde da je "granica u poslednje vreme jako živa" i da je "veliki deo njihovih intervencija vezan za nezakonite prelaske međe". Oko 45 odsto slučajeva urgentne za&scaron;tite čine ilegalni prelasci, pri čemu deci treba obezbediti adekvatan sme&scaron;taj koji grad nema, pa se maloletnici prevoze do Prihvatili&scaron;ta u Somboru &scaron;to otežava rad institucija koje se bave ovakvim slučajevima.</p>
Prihvatna stanica za maloletne ilegalce

Direktorka Centra Ljiljana Popović kaže da su potrebe za prihvatilištem velike i da će prihvatna stanica koja treba da bude otvorena 1. novembra u Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka" biti veliki korak prema efikasnijem radu.
- Postoji tim čiji je rad baziran na zaštiti žrtava nasilja, ali ujedno su to dežurni stručnjaci po pitanju hitnih intervencija urgentnih oblika zaštite u kojima nema nasilja, a čini oko 30 odsto njihovog rada. Kada su u pitanju maloletnici, udeo od 45 odsto čine ilegalni prelasci granice dece sa Kosova i iz Albanije. Naravno, tu su i odrasli za koje koristimo uslugu bečejskog prihvatilišta, dok ovdašnje punoletne skitnice uglavnom smeštamo u hraniteljske porodice - kaže Popovićeva.
Prema njenim rečima, otvaranje prihvatne stanice za maloletnike u Subotici smanjiće troškove i povećati operativnost rada, a kada prostor bude prerastao u prihvatilište sve dok se ne odredi najbolji način zaštite, korisnici će imati adekvatan smeštaj i duže od nekoliko dana.

Direktorka "Kolevke" Mirjana Čabrić, pod čijim krovom se gradi Prihvatna stanica, kaže da će najavljeni datum otvaranja biti ispoštovan. Prva faza radova, koju finansiraju pokrajinski Sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju, grad i Dom, obuhvata 70 kvadratnih metara, dok se za narednu godinu očekuje nastavak izgradnje i uređenja 140 kvadratnih metara sredstvima NIP-a.

- Do pre godinu dana "Kolevka" je bila ustanova koja je primala maloletne na urgentni smeštaj, međutim, zbog manjka prostora i uslova nismo više bili u mogućnosti da pružamo ovu uslugu. U vreme dok smo bili stanica za prihvat na godišnjem nivou bilo je i do 80 "prolaznika", ali potrebe su sve veće i naši zaposleni radiće bez nadoknade uslugu urgentnog zbrinjavanja maloletnika, bilo da je reč o deci sa granice, skitnicama ili mladima sa problemima - kaže Čabrićeva.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1713
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.