Komentara: 10
Pregleda: 6316
Video
Foto

Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žita

02.07.2022. u 22:33h
Izvor: Subotica.com
Na salašu porodice Babičković i na njivi familije Brajkov upriličen je prikaz tradicionalnog košenja žita kod Bunjevaca - ris.
Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žita

Vredni risari i risaruše ranom zorom okupili su se na salašu Babičkovića, odakle su se sa kosama uputili ka njivi porodice Brajkov. Kako to tradicija nalaže, na njivi je poslužen risarski doručak, odnosno hleb, slanina, šunka, kobasica. Odmah nakon obroka, pet risarskih parova započelo je ručno košenje žita.

Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žita- Snaga, umeće i kvalitetan alat čine dobrog risara. Ja sam počeo kositi već sa 16 godina, dobro se sećam svega. Ako je žito dobro, onda se lako pokosi. Ove godine je loše, ali valja i to istrpeti. Nekada su ljudi na njivi tokom risa zbijali šale, pevali, veselili se, pa je onda i posao lakše pao -svedoči risar Grgo Pećirić.

Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žitaIza svakog uspešnog risara stoji dobra risaruša, koja je zadužena za sakupljanje pokošenog žita koje se slaže na uže.

- Dobra risaruša je ona koja se u tom poslu lako snađe i koja sve pokupi tako da ništa od žita ne ostane na njivi - objašnjava Marica Milašin koja, zajedno sa svojim prijateljima, čuva od zaborava ovaj običaj bačkih Bunjevaca.

Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žitaU ovom mukotrpnom poslu, vrednim risarskim parovima pomogao je i gradonačelnik Stevan Bakić. On je, tom prilikom, podsetio da su Bunjevci od pamtiveka posebno vezani za zemlju.

- Žetva je jedan od najvažnijih događaja za sve narode koji se bave poljoprivredom, ali posebnu povezanost sa zemljom imaju Bunjevci. U ovoj globalnoj krizi koja je zavladala svetom vidimo koliko je svako zrno žita dragoceno, to je neprocenjivo blago. Građani Srbije, zahvajujući nepreglednim njivama na severu Bačke ni u ovoj krizi neće biti gladani - poručio je Bakić.

Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žitaSa ovom manifestacijom počelo je obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevaca - Dana dužijance, a centralna svečanost biće upriličena sredinom narednog meseca.

- Ris je običaj koji potiče još iz paganskih vremena, a mi ga do danas negujemo i čuvamo od zaborava. Podsećam pripadnike bunjevačke nacionalne zajednice da se bliži popis stanovnika i pozivam ih da se tom prilikom izjasne kao Bunjevci i da govore svojim jezikom - istakao je Veljko Vojnić, potpredsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Prikazan ris - bunjevački običaj košenja žitaRis je realizovao Centar za kulturu Bunjevaca pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: Subotica.com
Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022 Bunjevački ris 2022
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 10
Pregleda: 6316
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

veljko vojnić

risari

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.