Komentara: 7
Pregleda: 5708
Foto

Prikazani simulatori čeonog sudara, prevrtanja vozila i vožnje u alkoholisanom stanju

09.06.2022. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
U cilju podizanja svesti o opasnostima i rizicima koje nosi vožnja u alkoholisanom stanju, kao i brza vožnja, u centru grada, tokom prepodneva, bili su postavljeni simulatori čeonog sudara i prevrtanja, kao i simulator vožnje u pijanom stanju. Ovu edukativnu akciju realizovala je Agencija za bezbednost saobraćaja na poziv gradskog Saveta za bezbednost u saobraćaju.
Prikazani simulatori čeonog sudara, prevrtanja vozila i vožnje u alkoholisanom stanju

Mlade osobe čine petinu poginulih u saobraćajnim nezgodama, navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja i dodaju da je današnja akcija, pre svega, bila namenjena mladima. 

- Tu smo jer želimo svim građanima, a naročito mladima, da podignemo svest o značaju bezbednog i odgovornog ponašanja u saobraćaju. Postavili smo tri simulatora, a svim zainteresovanim građanima smo, u kontolisanim uslovima, prikazali kako izgleda čeoni sudar, prevrtanje automobila, kao i vožnja u pijanom stanju. Zahvaljujući "pijanim naočarima" Subotičani su mogli da se uvere koliko slabi percepcija kad su u alkoholisanom stanju, a upravljaju vozilom - objašnjava Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Prikazani simulatori čeonog sudara, prevrtanja vozila i vožnje u alkoholisanom stanjuIz Agencije za bezbednost saobraćaja navode da procenat korišćenja sigurnosnog pojasa nije na zadovoljavajućem nivou i da se kroz ovakve akcije građani dodatno edukuju o značaju i ulozi sigurnosnog pojasa.

- Statistika kaže da na prednjem sedištu sigurnosni pojas koristi oko 86 odsto građana, dok na zadnjem sedištu pojas vezuje tek svaki peti putnik. Koliko znači sigurnosni pojas govori nam podatak da je proše godine 67 vozača, 44 putnika i 3 dece stradalo u saobraćajnim nezgodama, jer nisu bili vezani. Ovo je poražavajuća statistika.

Prikazani simulatori čeonog sudara, prevrtanja vozila i vožnje u alkoholisanom stanjuOvo je samo jedna u nizu promotivnih aktivnosti koju je inicirao gradski Savet za bezbednost u saobraćaju. Nedavno je promovisan film "Na maturu bez automobila", a tokom ove nedelje realizuju se još tri akcije koje imaju za cilj podizanje svesti o značaju poštovanja saobraćajnih propisa.

- Tokom nedelje radimo promotivne aktivnosti usmerene ka mopedistima, motociklistima, biciklistima, kao i ka vozačima komercijalnih vozila. Takođe, imamo akciju u okviru koje će đacima prvacima iz dve subotičke škole biti prikazan simulator određenih situacija u saobraćaju. Grad je uspeo da obezbedi dva simulatora, tako da ćemo obučavati učitelje i na taj način omogućiti da ova akcija ima kontinuitet i da svaki đak prvak prođe tu vrstu "igrice" edukativnog karaktera - poručuje Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost u saobraćaju Grada Subotice. 

Izvor: Subotica.com
Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju Kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 5708
Povezane teme

saobraćajna nesreća

gradski savet za bezbednost u saobraćaju

agencija za bezbednost saobraćaja

saobraćajna nezgoda

petar pantelinac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.