Komentara: 28
Pregleda: 3813

Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

03.07.2022. u 12:00h > 14:35
Izvor: Subotica.com
Grupa građana organizuje u utorak (19-22h) potpisivanje peticije kojom se od gradskih vlasti i viših instanci, zahteva da se u najskorijem roku pristupi rešavanju višedecenijskog problema gradskog klizališta, kako bi neke nove generacije imale mnogo bolje uslove, u odnosu na minimalne koje danas imaju oni koji se bave hokejom i klizanjem u Subotici.
Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

Kako se navodi, peticija ja inicirana od strane nekoliko roditelja čija deca treniraju umetničko i rekreativno klizanje, kao i hokej u Hokejaškom klubu "Spartak", koji su zbog stanja subotičkog leda primorani da se organizuju kako bi deci omogućili bavljenje sportom u drugim gradovima i državama.

- Nekada je Subotica imala led u trajanju od 5 meseci godišnje, da bi u današnje vreme, zbog nedostatka krova na klizalištu i dotrajale opreme za hlađenje leda, spala samo na 2,5 meseca u toku godine - zaključuje Uroš Milovanović, jedan od incijatora peticije. - Da stvar bude još gora, za toliko kratak period deca ne mogu čak ni da treniraju sve vreme, jer ukoliko pada kiša, ukoliko duva vetar, ili ukoliko je temperatura vazduha iznad proseka za zimski period, u tim slučajevima led se pretvara u vodu, a klizalište zatvara.

Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

A GDE SMO MI? - "U susednoj Mađarskoj svako malo veće mesto, često čak i selo, ima zatvorenu ledenu halu sa ledom tokom 12 meseci, čime je omogućeno njihovim igračima bavljenje hokejom, klizanjem, kao i amaterskim i građanskim klizanjem u toku cele godine - ističe Milovanović"

Milovanović podseća da deca koja se bave hokejom i klizanjem, ne rade to rekreativno i čisto radi zabave, već je to sport koji su izabrali i kojem su se posvetili maksimalno, što dokazuju izvanrednim rezultatima na turnirima u državi i inostranstvu i pored odsustva svih potrebnih uslova za treniranje. U ženskoj hokejaškoj reprezentaciji Srbije igra čak 10 devojaka iz Subotice.

- Zbog ovakve situacije roditelji su primorani da decu često voze u Mađarsku, najčešće u mesto Kiškereš, koje je udaljeno 75 km od Subotice, kako bi deca mogla da treniraju u zatvorenoj ledenoj dvorani, i kako bi, koliko toliko, imala led u nogama, u onim mesecima u kojima to Subotica nema - objašnjava naš sagovornik.

Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

Inicijatori peticije smatraju da je vreme da Subotica uloži u decu i sport, kao i da izgradnja jedne manje ledene hale, za grad od 100.000 stanovnika, ne bi smelo da se smatra luksuzom, u današnje vreme.

- Peticijom se zahteva da se u Subotici izgradi manja ledena hala za potrebe sportista i građana kako bi isti u toku cele godine imali dostupnost ledu, ili alternativno, da se uloži u novu opremu za hlađenje leda i da se izgradi krov na postojećem klizalištu, čime bi se trajanje leda moglo produžiti za još barem dva meseca godišnje - obrazlaže Milovanović.

Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

Ne postoji potreban minimalan broj potpisa, organizaotri pozivaju građane da u što većem broju podrže inicijativu kako bi se iskazala zainteresovanost Subotičana za ovaj značajan projekat.

Kako navode, peticija će biti upućena gradskoj vlasti, pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, ministarstvu omladine i sporta i svim privatnim fondacijama koja bi bile spremne da podrže ovu ideju.

ALEKSIĆ: GRAD ŽELI DA PODRŽI "LEDENU DVORANU"

Više od dve decenije Grad SUbotica provlači planove oko rekonstrukcije, pa i izgradnje klizališta koji bi rešio sve gore navedene probleme. Smenjivale su se vlasti i obećanja, a potreba je postajala sve veća.

Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

Projekat je čak i pre nekoliko godina bio i napravljen, ali nažalost nisu obezbeđena sredstva i dalja planiranja bila su uzaludna. Da se nije odustalo od ove priče potvrđuje u razgovoru za naš portal Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine.

- Svesni smo problema i najsrećniji bi bili da grad ima sredstva da izgradi ledenu dvoranu i time omogući svim ljubiteljima zimskih sportova da uživaju dobar deo godine. ali u ovom momentu nemamo opredeljena sredstva u budžetu za tu namenu - objašnjava Nataša Aleksić.

Komentarišući primedbe i zahteve rodtelja Aleksić je nedvosmisleno istakla da Grad SUbotica razume njihove potrebe, ali da je ova investicija sada, pored brojnih drugih iz raznih oblasti, avantura za koju lokalni budžet nije spreman.

- Uz sve ono što smo ranije znali, jer ideja o rekonstrukciji klizališta dugo lebdi nad nama, pojavili su se neki novi momenti oko vlasništva nad ovim objektom,  o čemu već sada posvećujemo pažnju, iako nismo spremni za ulazak u investiciju - kaže Nataša Aleksić. - Ima tu još nekih infrastrukturnih aktivnosti koje bismo želeli da povežemo, u najvećoj meri u vezi sa sportom, ali situacija sa restriktivnim budžetom, iz koje polako izlazimo, u ovom moentu ne daje nam prostora da uđemo u ozbiljniju investiciju u gradsko klizalište, iako, ponavljam, spremnost Grada ne treba da se dovodi  upitanje jer takav objekat jesta potreba sportskom centru kao što je Subotica.

Prikupljanje potpisa podrške za "ledenu dvoranu" u utorak (5. jula) na Gradskom trgu

Organizatori žele i kroz podršku javnosti da predoče relevantnim činiocima i oima koji odlučuju koliko je ovaj projekat značajan za Grad Suboticu, za razvoj sportova na ledu, kao nagrada za decu i sve oni koji ulažu velike napore da i hokej i klizanje na ledu izdignu na još viši nivo.

Podršku možete dati potpisivanjem peticije, koje je zakazano za utorak, 5. jul, na Gradskom trgu u vremenskom periodu od 19 do 22 časa.

DODATAK: Tekst peticije "Da Subotica dobije zatvoreno klizalište"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 nedelje
Komentara: 28
Pregleda: 3813

Povezana vest

Povezane teme

klizalište subotica

gradsko klizalište

klizališna sezona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.