Komentara: 1
Pregleda: 3814
Foto

Priprema se plan upisa učenika po modelu dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu

04.02.2020. u 14:13h
Izvor: Subotica.com
Pred učenicima koji će u septembru krenuti u prvi razred srednje škole, ove godine će se naći i nekoliko novih profila po modelu dualnog obrazovanja, budući da su na današnjem sastanku između predstavnika subotičkih srednjih stručnih škola i kompanija iz okruženja, poslodavci iskazali potrebu za stručnim kadrovima koje su spremni da podrže u školskoj 2020/2021. godini.
Priprema se plan upisa učenika po modelu dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu

Dualno obrazovanje predstavlja deo srednjeg stručnog obrazovanja, u toku kojeg učenici formalno obrazovanje stiču u školi, a praktičan rad obavljaju u nekoj od stručnih kompanija, potpisujući ugovor sa poslodavcima i dobijajući naknadu u iznosu od 70 odsto od minimalne cene rada po satu. Značaj da učenici već u toku srednje škole obavljaju konkretne zadatke i upoznaju se sa zahtevima tržišta, prepoznale su kompanije iz IT klastera Subotice, koje na ovaj način obrazuju buduće tehničare za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, ali ističu da je potreba za kadrovima mnogo veća.

- Nedostaju nam frontend developeri, bekend developeri, fulstek developeri, projekt menadžeri, zaista je širok spektar zanimanja koji nam nedostaju u IT sektoru. Naravno, postoje i drugi obrazovni profili koji bi kompanijama bili zanimljivi, a da se uključe u dualno obrazovanje, jer smatramo da je znanje koje bi učenici dobili kroz konkretan rad u kompanijama mnogo teže replicirati na časovima u školskim klupama. Ovde imaju konkretne radne zadatke, radnu sredinu, direktan dodir sa klijentima i mislim da je to neprocenljivo iskustvo za učenike koji žele time da se bave kada završe srednju školu - rekao je Oliver Guganović, menadžer IT klastera Subotice.

Priprema se plan upisa učenika po modelu dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu

Upravo je to bio cilj današnjeg sastanka između predstavnika subotičkih srednjih stručnih škola i kompanija iz okruženja, objašnjava Ivana Kovačević iz Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, da poslodavci iskažu nameru o spremnosti uključivanja u dualni sistem obrazovanja s predlogom stručnih kadrova koji su im najpotrebniji, dok će škole odgovoriti na te zahteve u skladu sa svojim mogućnostima.

- Rok je do 10. februara i ovaj trenutak je važan za upisnu politiku od seprembra 2020. godine, ali to ne znači da poslodavci ne mogu tokom cele godine da dostavljaju obrazovne profile za koje su zainteresovani. Ove godine uvodimo šest novih obrazovnih profila koji su trenutno najtraženiji i to u oblasti plastike, u oblasti gume, tehničare za oblikovanje nameštaja i montere telekomunikacionih mreža. To ne znači da ovih profila trenutno nema u sistemu, već da su za pojedine nastavni planovi i programi zastareli i poslodavci imaju potrebu da se standardi kvalifikacije revidiraju i da se nastavni planovi i programi inoviraju, što će biti završeno i spremno za septembar ove godine - rekla je Kovačević.

Priprema se plan upisa učenika po modelu dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu

Sistemom dualnog obrazovanja u Subotici trenutno je obuhvaćeno oko 240 učenika koji pohađaju jedan od sedam obrazovnih profila u Ekonomskoj, Politehničkoj, Tehničkoj ili Hemijsko-tehnološkoj školi, dok praktičan rad obavljaju u nekoj od 70 kompanija ili privrednih društava.

- Počelo se sa obrazovnim profilima kao što su bravar-zavarivač, operater za izradu nameštaja, a sada imamo i kuvare, konobare, poslastičare, pekare. Nakon prikupljanja izjava o nameri poslodavaca za koje obrazovne profile su zainteresovani i koliko učenika mogu da prime na praktičan rad u svojim kompanijama, pristupiće se akreditaciji, odnosno utvrđivanju ispunjenosti uslova kompanija za bezbedan prijem učenika na praksu - rekao je Janoš Bagi iz Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

Priprema se plan upisa učenika po modelu dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu

Izvor: Subotica.com
Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju Konferencija povodom novina u dualnom obrazovanju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3814
Povezane teme

dualno obrazovanje

regionalna privredna komora subotica

janoš bagi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.