Komentara: 20
Pregleda: 4353

Privlačenje domaćih gostiju - plan Turističke organizacije za ovu i sledeću sezonu

26.03.2021. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Subotica i Palić su prošle godine ostvarili 50.200 dolazaka na destinaciju pretežno domaćih gostiju, a zabeleženo je ukupno 118.910 noćenja. Iz Turističke organizacije kažu da su zadovoljnim postignutim, uzevši u obzir sve okolnosti, te da će se i ove sezone fokusirati na privlačenje turista iz Srbije, a po svemu sudeći i sledeće, jer su procene Svetske turističke organizacije da će do normalizacije u turizmu doći tek 2023. godine.
Privlačenje domaćih gostiju - plan Turističke organizacije za ovu i sledeću sezonu

Nakon rekordne turističke sezone u 2019. godini, Subotica i Palić su prošle godine zabeležili pad u dolascima na destinaciju od 49 odsto, a u broju noćenja od 29 odsto, što je, kako objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije, nešto manje u odnosu na republički prosek, gde pad u dolascima iznosi više od 50 odsto, a u noćenjima oko 40 odsto.

- Tako da možemo reći da smo sa tog stanovišta prošle godine bili iznad republičkog proseka. Gledajući gradske destinacije, koje su najviše bile pogođene pandemijom, Subotica je ostvarila najmanji pad u odnosu na Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, a isto to možemo reći i za Palić. Prošla godina je bila interesantna po tome što je Palić po prvi put zabeležio veći turistički promet od Subotice, koja je uvek bila nosilac gotovo dve trećina ukupnog turističkog prometa. Pozitivna stvar koju možemo da kažemo o prošloj godini, jeste da nam se povećao prosek noćenja na destinaciji. Prosek ostajanja u Subotici i na Paliću iznosio je 2,4 dana, što nije bio slučaj prethodnih godina, kada smo imali 1,6 dana - kaže Medaković.

Privlačenje domaćih gostiju - plan Turističke organizacije za ovu i sledeću sezonuKada je reč o strukturi gostiju, prošle godine su to pretežno bili turisti iz Srbije, što je bilo i očekivano, budući da je pandemija virusa kovid-19 dovela do zatvaranja granica i otežanog kretanja ljudi iz zemlje u zemlju.

- To je takođe uticalo na pad, jer je u Subotici odnos stranih i domaćih turista do sada bio 50-50 odsto i naravno da se to osetilo u samom turističkom prometu. S druge strane, Palić je imao rast od čak 30 odsto u broju dolazaka i noćenja domaćih turista i tu se svrstava u rekordere, poput Mokre Gore, Stare planine i Sokobanje, naročito u letnjim mesecima - objašnjava Medaković, dodajući da je bilo i stranih turista, ali u mnogo manjoj meri. - Došlo je do izvesne promene u strukturi stranih gostiju, jer su po prvi put turisti iz Nemačke bili na prvom mestu, na drugom turisti iz Bosne i Hercegovine, a tek na trećem posetioci iz Mađarske. Turisti iz Rusije su bili na četvrtom mestu, a na petom turisti iz Rumunije.

Privlačenje domaćih gostiju - plan Turističke organizacije za ovu i sledeću sezonuTuristička organizacija grada Subotice nedavno je učestvovala na Sajmu turizma u Berlinu, koji se ove godine održao onlajn, a zaključi koji su izneti na najvećem sajmu turizma na svetu, jesu da turističke organizacije ove godine treba da se okrenu domaćem tržišu i gostima, a kako stvari stoje, tako će biti i u narednoj godini, budući da se normalizacija turizma očekuje tek u 2023. godini.

- Predviđanje Svetske turističke organizacije je da će tek 2023. godine doći do realnih kretanja i pomaka u turizmu. Neće se vratiti na onaj nivo iz 2019. godine, koja je generalno bila rekordna, ne samo za nas, nego i za svetski turizam, ali su predviđanja da će 2023. godine krenuti turistička privreda da se oporavlja - kaže Medaković, ističući da će Turistička organizacija planirati svoje aktivnosti u skladu sa ovim predviđanjima. - Nama ostaje da ove godine proširimo svoju ponudu, da završimo infrastrukturne projekte koji su u toku na Paliću i u Subotici. Očekujemo da poboljšamo nivo turističke usluge izgradnjom novog turističkog informativnog centra, planiramo da stavimo u funkciju i parking za turističke autobuse. Fokusiraćemo se na domaće turiste i nadamo se dobroj prolećnoj i letnjoj sezoni, kao i da će se uz poštovanje svih mera situacija za koji mesec popraviti, pa da možemo da govorimo o nekom boljem turističkom prometu.

Privlačenje domaćih gostiju - plan Turističke organizacije za ovu i sledeću sezonu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 4353
Povezane teme

turistička organizacija subotica

turizam

aleksandar medaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.