Komentara: 11
Pregleda: 2655

Privode se kraju hladne probe, početak grejne sezone zavisi od vremenskih uslova

29.09.2021. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
JKP "Subotička toplana" završava funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja u petak, od kada će biti spremna da, ukoliko vremenski uslovi budu ispunjeni, započne grejnu sezonu.
Privode se kraju hladne probe, početak grejne sezone zavisi od vremenskih uslova

Remontna revitalizacija postrojenja je završena 15. septembra, od kada u JKP "Subotička toplana" traju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja. Kako objašnjava Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema, period hladnih proba, koji se završava u petak, ima za cilj da se ispita spremnost proizvodnog i distributivnog sistema za rad, dok će sam početak grejne sezone zavisiti od vremenskih uslova.

Toplana je od 1. oktobra u obavezi da prati meteorološke uslove i da, u slučaju potrebe i nepovoljnih vremenskih uslova, započne grejnu sezonu. Međutim, kada će tačno početi grejna sezona je veoma nezahvalno reći, jer postoje određeni uslovi - objašnjava Andrašić. - Prvi je da uveče, u 21 čas, tri dana zaredom spoljašnja temperatura bude 12 stepeni ili niža, a ako četvrtog, petog i šestog dana bude viša, ta tri dana ćemo iskoristiti za sprovođenje toplih proba i sačekati period u kojem će se steći uslovi za početak grejne sezone. Drugi uslov je granica grejanja od 14 stepeni, gde Toplana ne može da isporučuje toplotnu energiju ukoliko je spoljašnja temperatura preko 14 stepeni. Ovakav sistem je ogroman i da biste osećali neku toplotu na radijatoru, potrebno je da Toplana radi u nominalnom režimu 24 sata. Dakle, nije moguće upaliti sistem na dva-tri sata, jer je spoljašnja temperatura 11 stepeni, zato što onog trenutka kada spoljašnja temperatura dostigne 14 stepeni, mora da se gasi i Toplana jednostavno ne može da radi, jer je tehnički minimum za rad 14 stepeni.

Privode se kraju hladne probe, početak grejne sezone zavisi od vremenskih uslovaOno što je sigurno, jeste da će pre početka grejne sezone Toplana sprovesti i tople probe sistema, tokom kojih će takođe proveravati pogonsku spremnost da bi, kada dođe vreme, radijatori oko 11.000 korisnika, koliko ovo preduzeće snabdeva toplotnom energijom, bili topli.

- Sistem kreće da radi iz hladnog stanja i tada su najveća termička naprezanja i postoji najveća opasnost da dođe do bilo kakvog pucanja na sistemu. Zato sve treba odraditi i postoji sekvenca paljenja, gde se zna koji gradijent opterećenja sme da se primeni na sistem. Ovo je sistem koji mora da se progreva polako i upravo tome služe tople probe. Bude li postojao period od tri-četiri hladna dana, Toplana će te dane iskoristiti za tople probe, da bi posle, kada se steknu uslovi, bez problema započela grejnu sezonu - poručuje Andrašić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2655

Povezana vest

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.