Komentara: 9
Pregleda: 3197

Privrednicima predstavljeni javni pozivi NSZ

22.02.2017. u 14:50h > 15:17
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) privrednicima su predstavili aktuelne javne pozive za dodelu subvencija za zapošljavanje.
Privrednicima predstavljeni javni pozivi NSZ

Za aktivne mere zapošljavanja  za 2017. godinu predviđeno je 2,8 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe, kao i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom. Najveći deo programa namenjen je zapošljavanju teže zapošljivih lica poput mladih do 30 godina, osoba sa invaliditetom, Roma, dece bez roditeljskog staranja, dece palih boraca,  kao i žrtava porodičnog nasilja i trgovine ljudima.

- I ove godine sve programe smo usmerili prema privatnom sektoru. Ideja da jačamo privatnu inicijativu, da jačamo privatni sektor kako bi bio što konkurentniji u odnosu na javni sektor, jer vidimo da je želja većine nezaposlenih lica da svoje zaposlenje obezbede u javnom sektoru. Poslodavci koji žele da obezbede finansijsku podršku NSZ moraju da se fokusiraju na one kategorije koje kroz Nacionalni akcioni plan zapošljavanja predstavljamo kao teže zapošljive kategorije - kaže Zoran Martinović, generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje -Maksimalni iznos subvencije po radnom mestu je oko 300 hiljada dinara za zapošljavanje lica u najnerazvijenim opštinama.  U opštinama I i II stepena razvijenosti taj iznos je 150 hiljada dinara, ali se povećava u odnosu na kategoriju koja se zapošljava, tako da je sa 20 odsto stimulisano zapošljavanje OSI, korisnika novčane socijalne pomoći, dece bez roditeljskog staranja i dece palog borca.U programu samozapošljavanja, dodatno su stimulisani viškovi zaposlenih, umesto 180 hiljada oni dobijaju 200 hiljada dinara, a OSI 220 hiljada dinara. 

Privrednicima predstavljeni javni pozivi NSZ

Javni pozivi će biti otvoreni do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra, osim javnih radova za koje je moguće konkurisati do 10. marta, dok je rok za  program  samozapošljavanja 10. april.

- Organizovali smo  prezentaciju kako bi što detaljnije upoznali privrednike i kompanije ovog regiona sa neophodnom procedurom i dokumentacijom za dobijanje subvencije. Interesovanje privrednika je veliko, a prema nekim procenama  preko ovih programa biće otvoreno   oko 50 novih radnih mesta - kaže Janoš Bagi iz Sektora za edukacije Regionalne privredne komore Subotica.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na području Filijale Subotica na evidenciji se nalazi 11.561 nezaposlena osoba.

- To je smanjenje od oko 17 odsto. Na području Grada Subotice na evidenciji je 7.058 nezaposlenih lica, što je smanjenje od preko 20 odsto. Tokom januara aktivnostima Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno je 30 odsto više lica u odnosu na isti period prošle godine - kaže Dušan Torbica, direktor Filijale Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje.

Privrednicima predstavljeni javni pozivi NSZ

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3197
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

zapošljavanje

dušan torbica

zoran martinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.