Komentara: 0
Pregleda: 3287

Problemi sa čobanskom najezdom

23.02.2009. u 19:10h
Izvor: Subotičke novine
Problemi sa čobanskom najezdom

Čobani, oni nepažljivi i oni zlonamerni, pa i oni koji su u potrazi za ispašom, sa svojim stadima odvajkada na tuđim imanjima čine ogromne štete. Gotovo da nikada nije bilo efikasnog leka protiv čobanske najezde.

Jednostavno, nije bilo leka protiv stada koja su osvajala tuđe livade, pašnjake, useve... Svašta su izmišljali vlasnici imanja braneći svoje posede. Poljočuvare, knezove, inspekcije, sudove... I glave su padale, na robiju se išlo, čitave buljuke ovaca su tamanili vlasnici livada na kojima su u šteti zaticali tuđa stada. I opet, svako čudo za tri dana, a ovce, naročito zimi, kreću na svoje nomadske turneje. Ovca ne zna šta je čije, a čobani se prave nevešti. Na tako bogatoj tradiciji čobanskog nepoštovanja tuđeg vlasništva nastala je narodna izreka "Čije je stado, njegova je i livada".

Žednička nevolja

Ove zime ogromno stado, ima možda i više od pet stotina ovaca, valja se žedničkim poljem. Kud one prođu, travka ne ostaje. Stado je, tako izgleda, stiglo iz Bosne, kaže Žedničanin Antal Filep. On je takođe stočar, već druga generacija Filepovih koja se bavi ovčarstvom, ali u svom ataru, na svom i na unajmljenom imanju, ali se sada našao u nevolji jer brojno nomadsko stado "čisti" teren bez milosti, pa Filepove ovce nailaze samo na ledinu ili moraju na jasle, na mnogo skuplju hranu.

Antal je došao s pašnjaka u ataru Starog Žednika u redakciju "Subotičkih novina", kaže, u potrazi za nekim rešenjem i tražeći pomoć da se reši štete koju mu prave tuđa stada koja su došla na ispašu u žednički atar sa strane i ovde borave uz dozvolu nadležnih službi i inspekcije.

- Ne znam da li imaju dozvolu da ovde borave sa svojim ovcama, da li su ovce pelcovane, kao što ja svoje ovce redovno cepim i podvrgavam veterinarskim pregledima. Ovo nije prva zima da se više stotina ovaca ovde napasa, a posle njihovog odlaska nalazimo na njivama uginule životinje koje ostavljaju nezakopane, kako bi inače bio red. Ne znamo da li su te životinje uginule zbog bolesti pa tako mogu biti izvor zaraze za naše ovce i krave. To ne brine samo mene nego i ostale seljane koji imaju stoku - kaže Antal Filep, dodajući da se neretko dešava da za izgaženu mladu pšenicu nemaju koga da tuže, da traže naknadu štete, jer ne znaju koga da prijave.

Administracija je reagovala

U Odeljenju za poljoprivredu gradske uprave rekli su nam da su na dojavu poljočuvara pre nekoliko meseci iz ovog atara oterali jednu grupu ovčara i da će opet reagovati na isti način ako dobiju dojavu o njihovom prisustvu, zbog čega preporučuju da se ovdašnji ovčari javljaju ovoj službi.

- Poljočuvari ne smeju sami da reaguju, već samo u koordinaciji s policijom i inspekcijom. Čobani nemaju pravo da sa svojim stadima borave na nečijoj zemlji bez potpisane dozvole vlasnika parcele - kaže Milan Radak.

Isto nam potvrđuju i u poljoprivrednoj inspekciji gde navode da ovčari moraju imati potvrdu o zdravstvenom stanju stada, što proverava veterinarski inspektor, a eventualni boravak na nekoj parceli može im odobriti vlasnik. Najčešće su to poljoprivredni kombinati koji dopuštaju da se stada napasaju na parcelama koje još nisu obrađene i pripremljene za neku kulturu. U protivnom, oni se primoravaju da napuste atar.

 

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3287
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.