Komentara: 0
Pregleda: 453

"Probudi srce" - u subotu velika akcija dobrovoljnog davanja krvi

12.09.2024. u 13:38h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 14. septembra, u prostorijama Crvenog krsta biće održana velika akcija dobrovoljnog davanja krvi, u periodu u od 8 do 11 časova. Akcija "Probudi srce" ove godine se održava pod sloganom "Život ne može da čeka, učini da zbog tebe nečije srce nastavi da kuca".
"Probudi srce" - u subotu velika akcija dobrovoljnog davanja krvi

Velika akcija dobroovoljnog davanja krvi "Probudi srce" održava se po četvrti put. Svim dobrovoljnim davaocima služiće se medeni obrok i peciva. 

 - Akciju su podržali Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, a pored njih, podršku u vidu organizovanja lekarskih preventivnih pregleda pružiće i Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje. Tu su i naši donatori, "Fidelinka" i Udruženje pčelara "Pčela", koji će obezbediti peciva i medene obroke - ističe Nevena Lukić iz Crvenog krsta - Pozivamo sve sugrađane da, bez obzira na najavljeno loše vreme, probude svoje srce, da dođu i poklone svojih 15 minuta, najdragoceniju tečnost, i na taj način spasu nečiji život. 

Krv mogu dati svi zdravi građani uzrasta od 18 do 65 godina, te na taj način ne samo spasiti nečiji život već, prolazeći kontrolne preglede, proveriti svoje zdravstveno stanje. 

 - Što se tiče onih koji ne mogu da daju krv - posle operacije i tetoviranja je potrebno da prođe 6 meseci, posle vađenja zuba 7 dana, antibiotska terapija 10 dana, oni koji piju brufen mogu da daju krv, samo treba da naglase to lekarima. Ako je neko preležao virusnu infekciju treba da sačeka 21 dan. Što se tiče kovida i  prehlade, ako se neko ne oseća dobro, curi mu nos, onda je bolje da odloži davanje krvi za neki drugi put - objašnjava ona. 

U subotu se obeležava i Svetski dan prve pomoći, a Crveni krst obeležiće ga dvojako. 

 - Mi ovaj dan obeležavamo na dva načina. Dve naše ekipe, jedna u kategoriji "Omladina" i druga u kategoriji "Podmlatka" učestvuju na državnom takmičenju koje se održava u Novom Sadu. Sem toga, nači predavači održaće obuku sportskim radnicima, i na taj način skrenuti pažnju koliko je važno da se pravovremeno i blagovremeno reaguje - dodaje Lukić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 časova i 37 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 453
Povezane teme

crveni krst

crveni krst subotica

nevena lukić

akcija dobrovoljnog davanja krvi

probudi srce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.