Komentara: 8
Pregleda: 5254

Proces vantelesne oplodnje obustavljen i u Subotici

31.07.2020. u 10:47h
Izvor: Subotičke novine
Zbog epidemije korona virusa u Srbiji, zakazani termini, konsultacije i procesi vezani za vantelesnu oplodnju obustavljeni su i u Subotici, te se ceo proceš odlaže, a parovi će o novim terminima biti obavešteni.
Proces vantelesne oplodnje obustavljen i u Subotici

Iz Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Subotica, potvrdili za Nove subotičke novine, da obustavljanje procesa vantelesne oplodne važi i za Suboticu, te da je državni Program vantelesne oplodnje zaustavljen, zbog mogućeg negativnog uticaja virusa SARS-COV-2 na razvoj embriona i na trudnoću, a takođe i zbog epidemioloških razloga.

Proces vantelesne oplodnje obustavljen i u Subotici

- Pacijenti čiji je postupak bio u toku sa primanjem terapije (stimulacije jajnika tekovima) završava se, ali im se predlaže da zamrznu embrione i čekaju da se poboljša epidemiološka situacija. Ostali pacijenti koji nisu krenuli u postupak su privremeno obustavljeni, kao i komisije. Nadamo se da ovo neće trajati dugo, te da će postupci ponovo krenuti čim epidemiološka situacija bude povoljnija - objašnjava dr Aleksandar Radulović, upravnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Subotica, idejni tvorac i pokretač Centra za vantelesnu oplodnju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Mnogobrojni parovi i pojedinci, zatvaranjem granica, sprečeni su da odu u inostranstvo, u zemlje u kojima je procedura VTO još izvodljiva. RFZO je već obavestio klinike da do daljnjeg, neće dostavljati nove spiskove osiguranih za za proces VTO

U Subotici se trenutno ne zna koliko parova čeka na postupak vantelesne oplodnje.

- Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici još nije krenuo sa radom, zbog epidemije korona virusom. Taman smo trebali pokrenuti Centar, ali su pojavom epidemije i vanrednog stanja stale sve aktivnosti, pa i precizna statistika o broju parova koji čekaju na ovaj postupak. Čim se stabilizije epidemiološka situacija, krenućemo sa redovnim postupcima vantelesne oplodnje i u Opštoj bolnici Subotica - rekao je dr Radulović.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5254
Povezane teme

aleksandar radulović

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

centar za vantelesnu oplodnju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.