Komentara: 6
Pregleda: 6465

Prodaja mesa opala nakon poslednjih poskupljenja

12.10.2016. u 15:44h
Izvor: RTV Yueco
Nakon nedavnog, poslednjeg poskupljenja mesa, prodaja je znatno opala. Ovakva situacija ne pogoduje ni mesarima, a ni građanima koji za kilogram svinjskog buta moraju da izdvoje i do 530 dinara, a do pre par meseci plaćali su ga 400 dinara.
Prodaja mesa opala nakon poslednjih poskupljenja

Građani Subotice nisu zadovoljni sadašnjom cenom mesa, ali uprkos poslednjim poskupljenjima oni moraju da ga kupuju. Ističu da su mesni proizvodi osnovne prehrambene namirnice. Oni koji nisu u stanju da ga svakodnevno stave na jelovnik, trude se da mu nađu adekvatnu zamenu.

U mesarama ističu da je prodaja mesa opala za, u proseku, 20%, od poslednjih poskupljenja u julu. Ipak, očekuje se da će se pred praznike situacija malo poboljšati. Kažu, da uprkos poskupljenju,prodaja jeftiniji mesnih proizvoda poput iznutrica i mesnih prerađevina stagnira.

Uzgajivači svinja upozoravaju da je ova delatnost na granicama isplativosti, jer sa postignutom cenom od 150 dinara po kilogramu žive vage oni mogu biti tek na nuli. Najveći problem stvara im nelojalna konkurencija, odnosno velike količine mesa koje uvozimo, čija je cena znatno manja zbog upotrebe jeftinije hrane za uzgoj stoke, konkretno GMO hrane, koja je kod nas zabranjena.

Kod nas se najviše kupuje pileće meso, koje je ujedno i najjeftinije, potom svinjsko, juneće, i ovčije ,kada ga ima u prodaji, a jagnjetina je rezervisana za retke prilike. Stručnjaci ističu da meso treba jesti jer je puno proteina, ono je izvor gvožđa, cinka i selena, a i puno je vitamina A,B i D.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6465
Povezane teme

prodaja mesa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.