Komentara: 0
Pregleda: 2290
Foto

Proglašeni pobednici 25. Festivala evropskog filma Palić

20.07.2018. u 19:44h
Izvor: Subotica.com
Nagrada za najbolji film 25. Festivala evropskog filma na Paliću, „Zlatni toranj“ pripao je belgijsko–holandskom ostvarenju „Devojka“ u režiji Lukasa Donta. „Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljen je Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma „Krtica“, a specijalna nagrada ove godine odlazi filmu „Karmen i Lola“ španske rediteljke Aranče Ečevarie.
Proglašeni pobednici 25. Festivala evropskog filma Palić

Žiri u čijem sastavu su bili Ildiko Enjedi, Ieva Norvilien, Ibrahim Koma, Marinus Grunthof i Nataša Ninković, imao je puno posla i konačna odluka pala je tek kasno u noć.

- Film „Devojka“ je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa – istakla je predsednica žirija Ildiko Enjedi. - Rasmus Kloster Brou dobio je nagradu za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je težak. Specijalna nagrada otišla je za hrabar prvi film, za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima.

Za najbolji film u programu „Paralele i sudari“ proglašeno je mađarsko ostvarenje „Cvetna dolina“ u režiji Lasla Čuja.

- To je snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koje prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvo – obrazložila je odluku žirija Maja Bogojević.

Prema odluci „Fipresci“ žirija, nagrada za najbolji film pripada francuskom filmu „U ratu“ u režiji Stefana Brizea.

Nagrade će biti uručene večeras na Letnjoj pozornici. Sledeći, 26. Festival evropskog filma održaće se od 20. do 26. jula 2019. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2290
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

zlatni toranj

palićki toranj

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.