Komentara: 91
Pregleda: 9588

Proglašeno 5 izbornih lista, dve odbijene, jedna odustala

19.05.2024. u 08:00h
Izvor: Subotica.com
Za izbore u Subotici, koji će se istovremeno održati 2. juna na teritoriji Republike, u izbornoj trci za gradski parlament učestvovaće 5 lista. Gradska izborna komisija je dve liste odbila, dok jedna nije uspela da prikupi dovoljan broj potpisa.
Proglašeno 5 izbornih lista, dve odbijene, jedna odustala

Za prihvatanje liste bilo je neophpodno da se prikupi 1.000 potpisa podrške, koji se proveravaju u procesu kontrole, kao i dokumentacija koja prati ovaj izborni proces. Rok za predaju je 20 dana od izbornog dana (13. maj).

Prvi prihvaćeni kandidat je izborna lista koju čine SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS, SRS, Zavetnici i PUPS a formalno nosi naziv "Aleksandar Vučić - Subotica sutra". Za nosioca liste postavljen je Stevan Bakić, dalje redom za odbornike predloženi su Nebojša Crnogorac, Zagorka Panić, Aleksandar Medaković, Sergeja Ilić, Veljko Vojnić, Saša Dželebdžić...

Pod brojem 2 nastupiće Savez vojvođanskih Mađara i lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara". Nosilac je predsednik SVM dr Balint Pastor, iza njega su Daniel Đivanović, Janoš Nagel, Čila Goli, Zita Nađ, Bojan Bagi, Elvira Janoši...

Treća lista je manjinska i čine ju DSHV, Stranka pomirenja i pravde, a na izborima nastupa pod nazivom "Za pravednu Suboticu - DSHV - SPP - Tomislav Žigmanov". Nosilac liste je Marin Piuković (Žigmanov je ministar u Vladi RS), slede Josipa Vojnić Tunić, Ninoslav Radak, Jasmin Ademović, Mira Tumbas, Vinko Stantić...

Broj 4 na izborima 2. juna nosiće lista "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" koju čini koalicija stranka Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata. Nosilac, ujedno i kandidat za gradonačelnika, je Nela Tonković, zatim su predloženi Bane Maksimović Gardić, Robert Damjanović Čokić, Luka Vučinac, Jasenka Gvozdenović, Mirjana Šarčević, Norbert Molnar, Jovana Todorović, Tomislav Stantić...

Pod brojem 5 nastupiće lista "Za kulturnu Suboticu" koju predvodi Marta Aroksalaši Stamenković. Na njenoj listi za odbornike nalaze se još i Mišo Guljaš, Nenad Tešić, Jadranka Vojnić Purčar, Ivan Stipić, Dejan Berkeš, Mirjana Kovačić i Sandra Dobo.

Što se tiče koalicije koju čine Pokret Živim za Srbiju, Dveri, Dosta je bilo i Narodna stranka, a zvaničan naziv liste je "Subotica naš grad - Udružena opozicija Subotice - Nacionalna i demokratska" komisija je utvrdila da lista ne može biti prihvaćena iz više razloga - najvažniji su da predstavnik "Dveri" u Subotici nije imao odobrenje da formira koaliciju (smatra se neovlašćenim), a ova lista je predata sa samo jednim potpisom podrške. U zakonskom roku od 24 časa nisu otklonjeni nedostaci zbog čega je GIK doneo rešenje o odbijanju. Ova koalicija podnela je prigovor koji će GIK razmatrati u ponedeljak. Nosilac liste je Željko Častvan, predstavnik "Dveri" je Radenko Martić.

Odbijena je i lista grupe građana "Subotica danas", nosilac je Nataša Gregorčić, kod koje je utvrđen niz nepravilnosti administrativnog tipa, a uz to nije prikupljeno dovoljno potpisa (predato 901, priznato 856, 14 nema pravo glasa, 31 ranije podržao drugu listu). U zakonskom roku nisu uklonjeni nedostaci i GIK je listu odbio.

Izborna lista "Pokret građanske Subotice", čiji nosioci su, kako je navedeno dve osobe - Miroslav Milojević i Jene Maglai je nakon samo nekoliko dana od početka prikupljanja potpisa odustala od kandidature, tako da GIK nije ni razmatrao njihovu prijavu.

Na lokalnim izborima 2020. godine učestvovalo je devet izbornih lista. Ove godine, po prvi put se žene pojavljuju kao nosioci i to na dve liste.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 91
Pregleda: 9588

Povezane vesti

Povezane teme

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

izbori2024

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.