Komentara: 7
Pregleda: 4183

Proglašeno devet izbornih lista, stranka "Ratni veterani za Srbiju" čeka odgovor Upravnog suda

08.06.2020. u 17:50h
Izvor: Subotica.com
Rok za predaju izbornih lista istekao je u ponoć 5. juna, a Gradska izborna komisija proglasila je devet od ukupno deset predatih izbornih lista. Lista "Ratni veterani za Srbiju - Vojnovi veterani pre Srbsko" koja je odbijena, uputila je danas žalbu Upravnom sudu, čiji odgovor će presuditi da li će ova stranka učestvovati na predstojećim lokalnim izborima.
Proglašeno devet izbornih lista, stranka "Ratni veterani za Srbiju" čeka odgovor Upravnog suda

Lista za koju je još uvek neizvesno da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima odbijena zbog tehničke greške, kaže Aleksandar Janjatović, predsednik Gradskog odbora stranke "Ratni veterani za Srbiju - Vojnovi veterani pre Srbsko", objašnjavajući da im je zamereno to što nisu pravilno naveli naziv podnosioca izborne liste i naziv izborne liste.

- Pre uvođenja vanrednog stanja, za tri-četiri dana smo sakupili oko 850 potpisa i na toj listi, gore u zaglavlju, piše se politička stranka - ime nosioca liste i nama u tom prvom delu nije bio naveden nosilac liste, odnosno moje ime, što gledaju kao grešku. Takođe, ispod se piše politička stranka pod znacima navoda, što nam se isto gleda kao greška. Mi smo novi, prvi put se bavimo sa ovim i naš advokatski tim jeste pogrešio, ali to nije krucijalna greška, nego tehnička greška kojom nismo doveli naše birače u zabludu, već su oni znali da daju potpis za ratne veterane, dok je sve ostalo uredno popunjeno - objašnjava Janjatović, dodajući da je listu sa istom greškom prihvatila Gradska izborna komisija u Novom Sadu. - Jutros smo poslali žalbu Upravnom sudu. Da li će biti prihvaćena ne znamo, jer praksa pokazuje da ima odobrenih i više oborenih žalbi, ali ima jedan slučaj poput našeg, na koji se i pozvala naša pravna služba, da je Ustavni sud odobrio žalbu,  a ta stranka je čak imala i veću grešku nego što imamo mi.

Proglašeno devet izbornih lista, stranka "Ratni veterani za Srbiju" čeka odgovor Upravnog sudaDa je lista odbijena iz formalnih razloga, potvrđuje i Nenad Kozomora, predsednik Gradske izborne komisije, dodajući da su se u donošenju odluke rukovodili upravo praksom Upravnog suda.

- Nismo ih tek tako odbacili, nego smo videli da Upravni sud ceni takve odluke Gradskih izbornih komisija, da se liste odbijaju upravo iz formalnih razloga i nepravilno popunjeih obrazaca, jer ako ne napišete tačan naziv izborne liste, nema veze što je slično, to ne može da prođe, jer bi onda svako mogao da napiše šta god poželi, a da se tako ne zove. E sad, da li je to strog formalizam ili nije, nek Upravni sud odluči - kaže Kozomora.

Od prijema žalbe, Upravni sud ima rok od 48 sati za odgovor, a iz stranke "Ratni veterani za Srbiju"  kažu da ga očekuju krajem nedelje, nadajući se pozitivnom ishodu.

Proglašeno devet izbornih lista, stranka "Ratni veterani za Srbiju" čeka odgovor Upravnog suda- Bilo bi mi jako krivo da ne prođemo, jer je greška tehnička i zato što smo stranka koja ima veliki broj različitih nacionalnosti u svojoj strukturi, što je značajno za Suboticu koja je multietnička sredina, a žao bi mi bilo i zbog velikog broja naših sugrađana koji su sa porodicama došli iz inostranstva kako bi nas podržali i dali svoj potpis za nas. Želimo da budemo drugačiji od drugih i ovo nije napad ni na koga, ali bi nam bilo žao da zbog greške koja je minorna u odnosu na sve što smo uradili ne prođemo - poručuje Janjatović.

Dok se čeka rešenje za listu "Ratni veterani za Srbiju", za sada je poznato devet izbornih lista za koje će Subotičani moći da glasaju 21. juna, kada će se, pored pokrajinskih i republičkih, održati i lokalni izbori. Pod rednim brojem jedan nalazi se lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", na drugom mestu je "Dr. Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", a na trećem "Ruska stranka - Igor Petrov". Pod rednim brojem četiri je lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", na petom mestu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS)", a na šestom "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca“. Mesto pod rednim brojem sedam je pripalo listi koalicije "Vojvođanski front - Ujedinjeni za demokratsku Suboticu (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Vojvođanska partija) - Tomislav Žigmanov", na osmom mestu je lista "Jene Maglai - Grupa građana "Pokret građanske Subotice", a na devetom lista "Hrvatski demokratski forum".

- Izborna komisija nije imala nikakvih neprijatnosti u svom radu, radili smo isključivo prema uputstvu RIK-a i Zakonu o lokalnim izborima. Imali smo dobru komunikaciju sa svim predstavnicima podnosilaca izbornih lista i ni sa kim nismo imali nikakav problem, čak ni sa podnosiocima liste "Ratni veterani za Srbiju", koji su svesni greške i pokušavaju to da reše putem suda - naglašava Kozomora, dodajući da će Gradska izborna komisija danas utvrditi tačan broj birača na teritoriji grada Subotice i broj biračkih mesta, dok će u sredu uveče proglasiti zbirnu listu za predstojeće izbore. - Gledaćemo da to uradimo posle 20 časova, čekajući odluku Upravnog suda. Ukoliko se to ne desi, zbirno rešenje možemo da izmenimo u zavisnosti od toga ako odluka Upravnog suda bude doneta u četvrtak ujutro i bude suprotna našem rešenju o proglašenju zbirne liste.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4183

Povezane vesti

Povezane teme

gradska izborna komisija

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.