Komentara: 0
Pregleda: 1600

Program Direkcije za izgradnju ostao na ledu

21.02.2009. u 10:48h
Izvor: Građanski list
<p>Početak &scaron;este sednice Skup&scaron;tine grada, održane u četvrtak, kasnio je vi&scaron;e od pola sata. Odbornici Saveza vojvođanskih Mađara i predsedni&scaron;tvo na vreme su zauzeli mesta u Velikoj većnici, ali su prazne klupe, u kojima inače sede odbornici Koalicije za evropsku Suboticu, ukazivale na to da nije postignuta saglasnost u pogledu nekih odluka koje je skup&scaron;tina trebalo da razmatra.</p>
Program Direkcije za izgradnju ostao na ledu

Do novinara je konačno stigao i predlog da se s dnevnog reda skine Program poslovanja JP Direkcija za izgradnju, s potpisom šefa odborničke grupe Demokratske stranke Petra Balaževića. Tako je razrešena dilema: unutar koalicije nije bilo saglasnosti u pogledu programa javnog preduzeća koje raspoređuje najviše budžetskih sredstava - 950 miliona dinara.

Vraćeno na usaglašavanje

Napetost koja je kulminirala u koaliciji definisana je za skupštinskom govornicom u jednoj rečenici: "Nisu usaglašeni fizički pokazetelji izvršenja programa, a oni bi doveli do neravnomernog razvoja društvene zajednice." Kako je kasnije objašnjeno, SVM je sam odredio koje će se investicije uvrstiti u program Direkcije bez usaglašavanja s partnerima na vlasti.

Podršku za izglasavanje tog predloga Koalicija za evropsku Suboticu potražila je među odbornicima DSS-a i SPS-a, pa je, nakon kraćeg međusobnog usaglašavanja, uspešan dogovor konačno uveo ostatak odbornika u klupe Velike većnice.

Ispostavilo se da je 36 odbornika glasalo za skidanje te tačke s dnevnog reda, a da ih je 19 bilo protiv toga. Šestoro odbornika bilo je uzdržano i isto toliko ih nije ni pritisnulo taster, tj. nisu glasali. Tako je program Direkcije skinut s dnevnog reda i vraćen na usaglašavanje. Program će, po nezvaničnim izjavama izvan skupštinske sale, morati brzo da se usaglasi - najkasnije za dve nedelje, kako ne bi nastao zastoj u prilivu budžetkih sredstava, što bi dovelo u pitanje funkcionisanje Direkcije, a to se odnosi i na isplatu zarada zaposlenima. Programi ostalih 13 javnih i javnih komunalnih preduzeća usvojeni su gotovo bez diskusije.

Porast broja zaposlenih

Obrazlažući programe javnih i javnih komunalnih preduzeća, Suzana Dulić, članica Gradskog veća zasužena za komunalnu oblast, rekla je da u 14 preduzeća čiji je osnivač grad ima 1.450 zaposlenih a da će se u 2009. zaposlti još deset osoba, od kojih pet u JKP "Parking".

- Zarade zaposlenih ograničene su i usklađene s projektovanom inflacijom u 2009. godini, koja iznosi osam procanata. Porast cena usluga takođe neće preći osam procenata, s tim što se one ne mogu podići pre aprila. Izuzetak je JKP "Vodovod i kanalizacija", kojem je odobreno ranije poskupljenje zbog kreditnih zaduženja za prečistač, rekla je Suzana Dulić i dodala da sva ta preduzeća deo zarade od 15 odsto vraćaju osnivaču.

Ukupna sredstva predviđena za sponzorstva, donacije, reprezentaciju i marketinške aktivnosti manja su za pet miliona dinara nego lane. Preduzeća su podeljena u tri grupe, pa će jedan odsto od ukupnog prihoda u tu svrhu davati Subotička toplana, "Vodovod i kanalizacija" i "Suboticagas". U drugoj grupi su "Suboticatrans", Direkcija za izgradnju, "Palić Ludaš", "Čistoća i zelenilo" i Zavod za urbanizam, koji će obezbeđivati procenat i po od ukupnog prihoda, dok će dva odsto davati "Pogrebno", "Dimničar", "Parking", "Stadion" i "Subotičke pijace".

 

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1600
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.