Komentara: 1
Pregleda: 1470

Projekat "Nulta diskriminacija, pozitivna tolerancija"

22.12.2015. u 17:55h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće, pred predstavnicima zdravstvenih ustanova, kulturnih institucija i medija, predstavljeni su rezultati projekta „Nulta diskriminacija, pozitivna tolerancija“, koji je, uz podršku Grada Subotica, realizovalo Udruženje „Stav+“.
Projekat "Nulta diskriminacija, pozitivna tolerancija"

U okviru ovog projekta organizovane su vršnjačke edukacije i dva javna časa na temu prevencije HIV-a i smanjenja stigme i diskriminacije prema HIV pozitivnim osobama, za oko 600 osnovaca i srednjoškolca. Realizaciju projekta je finansijski podržao Globalni fond za decu iz Vašingtona.

„Aktivnosti koje sprovodimo od 2009. godine dovele su do bitnih promena. Sada je neuporedivo bolja situacija nego 2000. godine, kada sam ja saznao da sam HIV pozitivan. Primećuje se da ljudi inficirani HIV-om danas mnogo slobodnije pričaju o tome kada odlaze kod lekara“, istakao je predsednik Udruženja za pomoć osobama sa HIV-om „Stav+“, Boris Kovačić.

On je dodao da se Grad Subotica izdvaja među lokalnim samoupravama, koje pružaju podršku programu prevencije HIV-a i smanjenja stigme i diskriminacije, što potvrđuju i rezultati poslednjeg istraživanja o pravima osoba sa HIV infekcijom u Srbiji.

„Kroz projekat je obavljen monitoring ljudskih prava osoba sa HIV-om u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Nišu i Subotici. Mogu da istaknem da je Subotica grad sa najmanjim brojem neprijatnih situacija i incidenata, kako u porodici, tako i u zdravstvenim institucijama“, istakao je Kovačić.

Kako je juče Unija organizacija osoba sa HIV-om Srbije potpisala ugovor o nastavku projektnog finansiranja, usluge pružanja psihološke podrške i brojni drugi servisi će biti dostupni i sledeće godine osobama koje žive sa HIV-om u našem gradu. Ipak, prioritet će imati rad sa mladima, jer se oni, prema rečima članova Udruženja „Stav+“, vide kao nosioci promena za stvaranje povoljnijeg okruženja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1470
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.