Komentara: 2
Pregleda: 1937

Projekcijom Hičkokovog filma "Stanar" završen predfestivalski program FEF "Palić"

13.07.2013. u 17:25h
Izvor: RTV Yueco
Projekcijom pod vedrim nebom kod Plave fontane Hičkokovog filma „Stanar- priča o londonskoj magli“ sinoć je završen predfestivalski program Festivala evropskog filma „Palić“. Projekcija filmskog ostvarenja jednog od najvećih reditelja svih vremena u Subotici je organizovana u saradnji sa Britanskim savetom i Britanskim filmskim insitutom. Projekcija filma je deo programa „Nemi Hičkok“ koji Britanski savet realizuje u okviru Festivala. Drugi deo programa bila je tribina o digitalizaciji koja je održana danas u Kongresnom centru na Paliću.
Projekcijom Hičkokovog filma "Stanar" završen predfestivalski program FEF "Palić"

Hičkokovsku atmosferu na Trgu upotpunio je i Festivalski orkestar „Nomus“ koji je pre početka filma izveo čuvenu temu iz filma „Psiho“. „Stanar: Priča o londonskoj magli“ je Hičkokoov triler iz 1926 godine i predstavlja prvi film ovog reditelja koji je ostvario komercijalni i uspeh kod kritike. Kroz ovo ostvarenje Hičkok je prikazao ono što će uskoro postati njegove omiljene teme: progonjen čovek, poigravanje sa očekivanjima publike kroz ne tipsko raspoređivanje uloga. Film je poznat i po odvažnoj upotrebi vizuelnih efekata, poput staklenog poda kroz koji je publika mogla da vidi anksiozan hod stanara. Negativi filma više ne postoje, ali je Britanski filmski institut restaurirao i digitalizovao film prošle godine na osnovu nitratnih otisaka iz nacionalnog arhiva.

Toni O Brajen, direktor Britanskog saveta u Beogradu : „Samo u Subotici, specijalno samo za vas. Alfred Hičkok je jedan od najvećih filmskih stvaralaca svih vremena. Ali, ne znaju svi da je snimio 9 nemih filmova- dakle, pre svih ostalih čuvenih filmova. Britanski filmski institut je restaurirao i digitalizovao ovih 9 filmova, tako da su sada svima dostupni. Naša želja je bila da Srbiji pružimo priliku, te smo došli u Suboticu na Festival evropskog filma Palić da vam predstavimo najbolje od najboljeg.“

Festival evrospkog filma „Palić“ prvi put sarađuje sa Britanskim savetom, ali postoje planovi da se saradnja nastavi i produbi. Subotičani su sinoć imali jedinstvenu priliku da prvi uživaju u prikazivanju digitalizovamog filma velikana filmske umetnosti, Alfreda Hičkoka.

Program „Nemi Hičkok“ realizovan u saradnji sa Britanskim filmskim insitutom i Britanskim savetom završen je danas tribinom o digitalizaciji. Na tribini su govorili glavni kustos Britanskog filmskog insituta Robin Bejker i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Tema razgovora bila je upotreba digitalizacije kao metode očuvanja filmske zaostavštine kao i novi trendovi u ovoj oblasti.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 1937
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.