Komentara: 3
Pregleda: 1268

Prolećna setva skuplja za 30 odsto

28.03.2023. u 14:01h
Izvor: Subotica.com
Bliži se prolećna setva za koju će poljoprivredni proizvođači morati da izdvoje 30 odsto sredstava više nego lane. Zbog toga će, kako navode, ova proizvodna godina biti u znaku štednje koja podrazumeva manje količine veštačkog đubriva i veće razmake između redova kukuruza.
Prolećna setva skuplja za 30 odsto

U zavisnosti od vremenskih uslova, setva kukuruza u subotičkom ataru trebalo bi da počne sredinom aprila. Do tada se vrši predsetvena obrada zemljišta, a ratari će, zbog straha od suše, kukuruz sejati "stidljivo".

Prolećna setva skuplja za 30 odsto- Prošle godine smo jako loše prošli sa kukuruzom zbog suše, tako da su poljoprivrednici na većini parcela jesenas zasadili pšenicu i ječam. Na parcelama koje nisu pod ozimim kulturama sejaće se više suncokret u odnosu na kukuruz, jer je suncokret pretrpeo manju štetu od suše - objašnjava poljoprivrednik i predstavnik Udruženja poljoprivrednika Subotica, Miroslav Matković.

OZIMI USEVI U DOBROM STANJU, KIŠA DOBRODOŠLA - Vegetacija je krenula. Ko je bio u mogućnosti kupio je i pobacao veštak, a ova kiša je dobrodošla da se on razgradi i da zemljište usvoji. 

Na ovogodišnju setvu značajno utiču i poskupljenja, pre svega repromaterijala, zbog kojih se razmak između redova kukuruza svake godine povećava.

Prolećna setva biće skuplja za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, to nas tera da se dodatno zadužujemo. Ja ću kukuruz sejati u većim razmacima između redova i koristiću manje azotnog đubriva. Đubrivo je sa 350 evra dostiglo cenu od čak hiljadu evra po toni. Sada je pojeftinilo na 550 evra, ali nama to u ovom momentu ne znači ništa, jer smo se već snabdeli - navodi Matković i dodaje da situaciju dodatno otežava činjenica da su merkatilni proizvodi pojeftinili - Pšenica je pojeftinila za 35 odsto, lane je otkup išao po ceni od 36 dinara po kilogramu, a sada je 24 dinara. Uljana repica je pojeftinila za gotovo 50 odsto, prošle godine dobijali smo 80 dinara za kilogram, a trenutno se daje 43 dinara.

Prolećna setva skuplja za 30 odstoKako navodi sagovornik, jedno je izvesno - da paorima predstoji još jedna teška proizvodna godina.

Prošle godine zadesila nas je suša, ove godine najavljuju niže otkupne cene. Zbog visokih cena repro materijala i azotnih đubriva moramo dodatno da se zadužujemo, tako da je sigurno da će biti veoma teško sastaviti proizvodnu godinu - kaže ratar iz Male Bosne.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1268
Povezane teme

poljoprivrednici

setva

kukuruz

suncokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.