Komentara: 0
Pregleda: 2235

Promet nekretnina u značajnom padu

22.10.2010. u 21:20h
Izvor: RTV Yueco
<p>Promet nekretnina u Subotici drastično je pao, a stan u novogradnji možete pronaći i za 650 evra po kvadratu, ocenjuju agenti za nekretnine. Banke takođe beleže pad broja odobrenih stambenih kredita u odnosu na pro&scaron;lu godinu, najče&scaron;će se odobravaju uz subvenciju države, vezani za evro, za dvosobne stanove vrednosti do 35.000 evra gde je mesečna rata do 200 evra. I pored učestalijeg ka&scaron;njenja u otplati rata, banke i dalje ne koriste mehanizme za&scaron;titite.</p>
Promet nekretnina u značajnom padu

U Agenciji za promet nekretnina "Top Tip" saznajemo da se trenutno na Prozivci može kupiti stan za 500 evra po krvadratu, na Radijalcu za 550 evra. I cene i promet nekretnina su u padu. Pre godinu dana, kako navode u agenciji, investitori su nove stanove prodavali za 850 evra po kvadratu dok ih danas nude za 650 evra, a moguće je ponekad kupiti stan na Prozivci u novogradnji i za 600 evra po kvadratu.

U Komercijalnoj banci beleže daleko manje interesovanje za stambene kredite nego ranijih godina, mada ga i dalje ima. Najveći broj kredita odobrava se uz subvenciju države na period od 30 godina, vezan za evro. Vrednost nekretnina koji se na taj način kupuju jeste 30 - 35.000 evra, a građani su kreditno sposobni za maksimalnu ratu kredita od 200 evra mesečno.

U odnosu kuća i stanova, na tržištu preovlađuju kuće. Traže se one vrednosti 15.000 do 30.000 evra. S druge strane, Banke beleže blagi porast kašnjenja u otplati rata stambenih kredita, mada je jako retko da banka koristi mehanizme zaštite naplativosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2235
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.