Komentara: 1
Pregleda: 10023

Promocija knjige "Duh Srbije- vodeći živi umovi"

29.01.2010. u 16:14h
Izvor: RTV Yueco
Promocija knjige "Duh Srbije- vodeći živi umovi"

Sinoć je u čitanonici Gradske biblioteke održana promocija knjige ‘’Duh Srbije-vodeći živi umovi” akademika Svetislava M. Jarića. Počasno mesto među najvišim umovima dobio je prof.dr akademik Tomislav Bandin koji je govorio na temu ‘’Filozofska i etnička motivacija naučnika i umetnika”. Tribinu je vodio upravnik Gradske biblioteke Dragan Rokvić.

Akademik Svetislav M. Jarić je doktor filozofije, matematike i prava kao i autor preko 60 knjiga. Predaje gnoseološke, prirodnomatematičke i filozofske discipline u zemlji i inostranstvu. Ključni motiv za pisanje rasprave “ Duh Srbije- vodeći živi umovi “ vidi u potrebi da pokaže kako Srbijom i danas koračaju veliki ljudi.

Ovi velikani kako pojedinačno, tako i kolektivno predstavljaju personalnu i kolektivnu savest ovog vremena i naroda. Akademik Jarić, ističe da bi srpskom narodu trebali da budu uzor njihovi moralni podvizi, duhovna dostignuća i uzvišena čovečnost kako bi se dostigla renesansa. Među vodeće žive umove autor je uvrstio dva Subotičanina, Savu Babića i Tomislava Bandina. Prof . dr akademik Tomislav Bandin u svom izlaganju pokušao je da pronađe zajednicki motiv koji povezuje stvaraoce vrsnih dela i omogućava im da se distanciraju od ovozemaljskih dobrobiti.

Kao mogući odgovor na sopstvenu dilemu Prof. dr akademik Bandin citirao je latinsku izreku koja kaže: “Nauka je sladak plod gorkog korena”, i time je završio svoje izlaganje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 10023
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.