Komentara: 0
Pregleda: 2500

Promocija knjige „Dželat“

22.05.2013. u 16:44h
U četvrtak, 23.maja sa početkom u 18.00 časova na Otvorenom univerzitetu (sala 213) biće održana promocija knjige „Dželat“ Slobodana Gavrilovića. Pored autora o knjizi će govoriti: prof. dr Đuro Šušnjić i prof. dr Ratko Božović.
Promocija knjige „Dželat“

O povodu da napiše svoje prvo beletrističko delo, Slobodan Gavrilović kaže:

,,Istraživanje o Živojinu Pavloviću, predratnom revolucionaru i intelektualcu je neposredni povod da nastane, u velikim unutrašnjim mukama, ovaj roman. Najteže je stradati od svojih drugova. A to je sudbina Živojina Pavlovića. On ustaje u odbranu optuženih u Moskvi. Iznosi u javnost još 1940. godine "Bilans sovjetskog termidora". Istinu o Staljinovom teroru.

Naveo je činjenice, imena i krvnike, završio s metkom u potiljku. Istovremeno ga je gonila Specijalna policija Kraljevine Jugoslavije i Komunistička partija Jugoslavije. I jedni i drugi hteli su da ga ubiju. S različitim motivima. Idući za istinom o Živojinu, došao sam i do tih oporih i neumitnih činjenica... A onda se tu našao i dželat, kako je jednom dosta davno rekao Ljubomir Simović: "Dželata će uvek biti". Mene je zanimao odnos dželata i vladaoca, kao lica i naličja svake vlasti, a posebno autoritarne i totalitarne''.

Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2500
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.