Komentara: 7
Pregleda: 2138

Promocija knjige "Rata-crnogorska kolonija u Vojvodini"

12.07.2013. u 15:32h
Izvor: RTV Yueco
U sali Art bioskopa "Aleksandar Lifka", juče je održana promocija knjige Nenada Stevovića: "Rata-crnogorska kolonija u Vojvodini". U organizaciji Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva "Montenegrina" Subotica, knjiga je premijerno predstavljena Subotičanima. Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Ranko Končar i prof. dr Tadija Eraković, a program su upotpunili i recitatori iz Lovćenca.
Promocija knjige "Rata-crnogorska kolonija u Vojvodini"

Knjiga "Rata-crnogorska kolonija u Vojvodini" izašla je iz štampe pre dva dana, a Subotičani su imali priliku da prisustvuju njenoj prvoj promociji. Autor knjige, Nenad Stevović kaže da je Crnogorska viševekovna istorija prepuna iseljavanja, migracija i emigracija. Po njegovim rečima, van Crne Gore živi još jedna Crna Gora. Istraživajući Crnogorce na Rati, koristio je arhivsku građu, potom podatke iz publikovanih radova i razgovarao je sa ljudima koji se sećaju perioda nakon Prvog svetskog rata. O samom naselju Rata, autor kaže da je to jedno od novih naselja koje je osnovano nakon Prvog svetskog rata i agrarne reforme i tu je naseljeno tačno 102 crnogorske porodice iz stare Crne Gore. Osnovni motiv za nastanak knjige, bio je da se to naselje otrgne iz zaborava.

Na promociji, pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Ranko Končar i prof. dr Tadija Eraković. Program su upotpunili i recitatori iz Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva "Princeza Ksenija" iz Lovćenca. Organizator promocije je, Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo "Montenegrina" Subotica.

Predsednica Montenegrine dodaje da ostvaruju jako dobru saradnju sa ostalim crnogorskim društvima u Srbiji i to u okviru manifestacija koje su vezane za očuvanje crnogorske tradicije i kulture. Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo "Montenegrina" Subotica postoji od 2011. godine i broji 30-ak članova. U okviru društva postoji više sekcija – recitatorska, dramska i folklorna.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 2138
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.