Komentara: 2
Pregleda: 760

Promocija knjige "Zapisi iz Makedonije" Milana Stančića u četvrtak

23.10.2024. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Srpski kulturni centar "Sveti Sava" organizuje u četvrtak od 19 časova predstavljanje knjige Milutina Stančića "Zapis iz Makedonije". Pored autora gost će biti dr Aleksandra Novakov.
Promocija knjige "Zapisi iz Makedonije" Milana Stančića u četvrtak
Foto: Ilustracija, arhiva

"Zapisi iz Makedonije“ Milutina Stančića – zbirka je putopisa i reportaža nastalih tokom dve decenije na prostoru današnje Severne Makedonije. Obilazeći tragove Srba, autor je povezivao slavnu prošlost  koja seže do Nemanjića, sa tužnom sadašnjicom u kojoj se Srbi kao manjina bore da sačuvaju identitet.

- Sa mnogo istorijskih podataka i sa validnim uvidima u kompleksnost aktuelne situacije autor uspeva da oslika srpsku sudbinu na prostorima koje je istorija nagradila slavom i herojskim pobedama srpske vojske, a sadašnjost zaboravom na pragu nestanka i asimilacije… navedeno je u recenziji izdanja.

Čitajući knjigu ne možemo a da sebi ne postavimo pitanje šta danas znamo o srpskom kulturnom nasleđu u Makedoniji, o herojskim bitkama srpskih četnika koji su ratujući s turskim vojnicima i bugarskim komitama branili srpski nacionalni identitet, o vojnicima koji su na prostoru današnje Severne Makedonije stradali u Prvom svetskom ratu, o znamenitim1 Srbima koji su obeležili jedan period naše istorije i dali značajne ličnosti iz oblasti prosvete, vojne istorije sporta i kulture

- Autor nije dozvolio da se priče iz Stare Srbije – Vardarske Maćedonije prepuste zaboravu, one svedoče tragediju srpskog naroda između obala Egeja i Vardara - rekao je politikolog Stefan Filipović.

Promocija je zakazana za četvrtak od 19 časova u SKC "Sveti Sava" (Trg Republike 16), a ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 15 časova
Komentara: 2
Pregleda: 760
Povezane teme

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.