Komentara: 3
Pregleda: 3544

Pronevera u Gradskoj kući

08.10.2010. u 16:15h
Izvor: Blic
<p>Protiv referenta Gradske uprave u Subotici Milana Radaka gradonačelnik Sa&scaron;a Vučinić podneo je krivičnu prijavu jer je o&scaron;tetio gradski Fond za poljoprivredu za vi&scaron;e od milion dinara. Prijava je podneta u julu, a prve nepravilnosti i aljkavost u Radakovom radu uočene su zahvaljajući novom sastavu Upravnog odbora Fonda koji je zahtevao preciznu i ispravno vođenu dokumentaciju, saznaje &bdquo;Blic".</p>
Pronevera u Gradskoj kući

Kako saznajemo, Radak je novac namenjen korisnicama poljoprivrednih kredita prebacivao na svoj i nekoliko računa poznanika i prijatelja zbog čega se u proveru celokupne dokumentacije Fonda uključila i finansijska inspekcija MUP-a.

Finansijski stručnjaci obradili su dokumentaciju za više od 250 korisnika kredita i u svakom predmetu je uočena manja ili veća razlika u novcu. Reč je o 21 kreditnom konkursu u kojima je Milan Radak u proseku od svakog korisnika, odnosno budžeta Fonda, nenamenski usmerio oko 800 evra. Njegov saučesnik u banci po otkriću zloupotrebe je dobio otkaz, a oba službenika su budžetskom revizoru „dali neku vrstu priznanja, nakon čega je u istragu uključena i finanasijska policija" - tvrdi izvor „Blica" blizak istrazi.

Zbog nestručnog vođenja administracije i netačnih zapisnika u Gradskoj upravi još početkom godine doneta je odluka da se protiv Milana Radaka započne disciplinski postupak. U isto vreme u „Agrobanci" koja opslužuje Fond otkrivena je zloupotreba položaja jednog službenika zbog čega je gradonačelnik naložio budžetskoj inspekciji da proveri kompletnu dokumentaciju.

Načelnica Gradske uprave Marija Davčik Ušumović (na slici) za „Blic" kaže da je budžetski inspektor evidentirao sve nepravilnosti u dokumentaciji za koju je bio zadužen referent Službe za poljoprivredu, ali da izveštaj još nije završen.

- Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka zbog aljkavosti u radu je proširen i više se nije odnosio samo na nepravilnosti nižeg ranga već i na one koje su u sferi zloupotrebe položaja. On je suspendovan, a ceo postupak je dvostepen: u prvom stepenu mu je izrečena mera prestanka radnog odnosa, ali mu zakon daje mogućnost prigovora što je on i učinio - kaže Davčik Ušumovićeva.

Prema njenim rečima, protiv referenta Službe za poljoprivredu paralelno sa disciplinskim se odvija i krivični postupak koji je u fazi istrage.

O zloupotrebi položaja u Službi za poljoprivredu subotičku javnost prvi je obavestio Jene Maglai koji je na konferenciji za novinare rekao da nova afera „drma temelje Gradske kuće i da za to krivicu snosi gradska vlast". Međutim, u Gradskoj upravi kažu da je za sve odgovoran samo referent.

- Za njegove postupke se ne može teretiti ni rukovodilac Službe niti Gradska uprava, već je on lično krivično odgovoran - kaže Marija Davčik Ušumović.
I u Službi za poljoprivredu „Blicu" je potvrđeno da je protiv jednog zaposlenika pokrenut disciplinski postupak i podignuta krivična prijava, ali šef Službe Mirko Ostrogonac nije želeo da ga imenuje u cilju istrage koja je u toku.

- Sve nepravilnosti u radu referenta kulminirale su kada je u anuitetnom planu jednog korisnika kredita uočeno da je on zadužen za znatno veći iznos nego što su glavnica, kamata i troškovi pozajmice. Budžetski revizor i finansijska inspekcija već tri meseca timski rade na analizama i uskoro bi njihov izveštaj trebalo da bude završen - kaže Ostrogonac.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3544
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.