Komentara: 17
Pregleda: 5513

Prosečna plata skoro 40.000 - laž?

31.01.2011. u 15:59h
Izvor: RTV Yueco
Prosečna plata skoro 40.000 - laž?

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milorad Mijatović kaže da država širi lažni optimizam izmišljenom prosečnom platom u Srbiji od 40.000 dinara - oko 384 evra.

"Lažnom prosečnom platom od skoro 400 evra država kod građana samo budi lažni optimizam o boljem standardu. Te plate su zapravo katastrofalno niske i obične ljude bacaju u glad i očaj. Jedina je istina da trenutno u Srbiji dobro žive samo tajkuni i političari", izjavio je Mijatović.

On je objasnio da je Republički zavod za statistiku kod obračunavanja prosečne plate uzorkovao 900.000 radnika iz preduzeća sa većim platama, dok je u Srbiji trenutno zaposlenih gotovo 1,9 miliona. "Uzorkovali su samo firme s većim platama. Svakog decembra ponavlja se ista slika u Srbiji kada je reč o izračunavanju prosečne plate, jer pojedina preduzeća daju svojim radnicima trinaeste plate ili neke akontacije.

Lažna decembarska statistička slika povećanog životnog standarda sruši se, međutim, u prva tri meseca naredne godine, a realna plata baci veliki broj radnika u očajanje", konstatovao je Mijatović.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 5513
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.