Komentara: 3
Pregleda: 2221

Proširen broj usluga podnošenja elektronskih zahteva na gradskom sajtu

20.05.2022. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica je, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, omogućio podnošenje elektronskih zahteva na sajtu Grada i to za nekoliko usluga.
Proširen broj usluga podnošenja elektronskih zahteva na gradskom sajtu

Od sada građani elektronskim putem mogu poneti Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza (obrazac 1), Zahtev za podnošenje rešenja o prestanku važenja odobrenja za obavljanje taksi delatnosti (obrazac 2 i obrazac 29), Zahtev za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine postavljanjem letnje bašte, Zahtev za privremeno zauzimanje javne površine za prodaju kestenja, cveća, sveća, Zahtev za izdavanje informacije o lokaciji, kao i Zahtev za izdavanje odobrenja radi privremenog zauzimanja javne površine odlaganjem građevinskog materijala, postavljanjem skele, ograde gradilišta.

Da bi se pokrenula usluga podnošenja elektronskih zahteva, neophodno je kliknuti na baner "eZahtevi" koji se nalazi na zvaničnom sajtu Grada, koji preusmerava na portal eUprava na kom se podnosilac zahteva prijavljuje. Nakon prijave, u narednom polju, podnosilac zahteva bira u padajućem meniju odgovarajući obrazac vrste zahteva, gde je neophodno popuniti sva polja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2221
Povezane teme

Grad Subotica

lokalna samouprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.