Komentara: 31
Pregleda: 3411

Proslava Dana dužijance u četvrtak na Gradskom trgu

13.08.2024. u 11:20h
Izvor: Subotica.com
Proslava Dana dužijance u četvrtak na Gradskom trgu
Foto: NIkola Stantić / Bunjevci.net

Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, biće obeležen 15. avgusta (četvrtak) na Gradskom trgu.

- Sveta misa počinje u 18h u crkvi Uzvišenja svetog križa, nakon čega će se svečana povorka, zajedno sa bandašem Aleksandrom Nađ i bandašicom Dunjom Takač, uputiti ka centru grada gde ćemo svi zajedno otići do biste Blaška Rajića, pokloniti mu se i položiti cveće - najavljuje predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta, Tihomir Vrbanović.

Proslava Dana dužijance u četvrtak na Gradskom trguSvečani program na Gradskom trgu počinje u 20h, a posetioci će imati priliku da uživaju u folklornim nastupima brojnih kulturno - umetničkih društava. 

- Program će otvoriti članovi KUD-a "Bratstvo" sa bunjevačkim igrama, zatim će nastupiti folkorni ansambl "Sunce" sa igrama iz Pirota, a potom će na binu izaći mlađa grupa KUD-a "Bratstvo" koja će se predstaviti sa mađarskim igrama, a članovi ovog KUD-a će izvesti i običaj "Kraljice" na bini. Publici će se predstaviti i naši gosti iz KUD-a "Žetva" iz Kucure sa rusinskim igrama i KUD "Mladost" sa igrama iz Beograda. Program će zatvoriti članovi KUD-a Aleksandrovo sa Bandašicinim kolom, a mi pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže. Sviraće tamburaški orkestar "Biseri". Kako bi Dužijanca bila što autentičnija, ove godine smo napravili maketu salaša koju je oslikao naš slikar Ivan Šarčević - precizira domaćin Dužijance, Mirko Babičković.

Proslava Dana dužijance u četvrtak na Gradskom trgu

Po prvi put, proslavu ovog nacionalnog praznika Bunjevaca uveličaće i predstavinici rusinske zajednice.

- Ova zajednica je slična nama Bunjevcima budući da je i njima Republika Srbija matična država. Rusini se u svom radu i opstanku susreću sa istim problemima kao i mi i oni će se na proslavi Dana dužijance predstaviti sa svojim igrama i pesmama, a saradnja sa Nacionalnim savetom Rusina će se nastaviti i produbiti - podvukla je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Proslava Dana dužijance u četvrtak na Gradskom trguCentralnoj proslavi Dana dužijance prethodiće izbor za najlepši hleb, kao i izložba perlica i šlinga koja će biti otvorena večeras, od 19h u Vestibilu Gradske kuće. 

- Kao i svake godine, centralna figura Dužijance je hleb od novog žita. Mi ćemo izabrati onaj koji je najlepše ispečen, a u tome će se nadmetati vredne domaćice  na ovoj izložbi na kojoj ćemo i predstaviti bandaša i bandašicu - kazala je Kujubdžić Ostojić - U postavci Centra za kulturu Bunjevaca naćiće se razni etnološki predmeti koji će naše starije posetioce podsetiti na detinjstvo, a one mlađe na našu tradiciju koju čuvamo i negujemo. Biće izloženi eksponati od belog šlinga, a u okviru izložbe postavili smo i špajz u kom će biti postavljen hleb sa masti, pekmez, kulen i sir, a pečeni hleb će moći da se pazari po pristupačnoj ceni - objašnjava članica Izvršnog odbora BNS, Slavica Saulić.

Proslava Dana dužijance u četvrtak na Gradskom trgu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 19 časova i 10 minuta
Komentara: 31
Pregleda: 3411
Povezane teme

bunjevci u subotici

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.