Komentara: 0
Pregleda: 1486

Proslava Dana mađarske kulture

25.01.2011. u 15:15h
Izvor: RTV Yueco
Proslava Dana mađarske kulture

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Branimir Mitrović prisustovao je u Budimpešti proslavi Dana mađarske kulture, koji se od 1989. obeležava u znak sećanja na 22. januar 1823. kada je Ferenc Kolčej završio pisanje mađarske nacionalne himne.

U okviru obeležavanja ovog značajanog datuma, Fondacija "Kultura i unapređenja sela" već 15 godina dodeljuje počasne viteške titule zaslužnima za očuvanje i negovanje mađarske kulture, odnosno unapređenje univerzalnih kulturnih vrednosti. Titule "viteza mađarske kulture" i "viteza univerzalne kulture" ove godine dobilo je 36 osoba iz sedam zemalja, a među njima je i penzionisana novinarka Radio televizije Vojvodine Lucija Baba.

Potpredsednik Mitrović je u pozdravnom govoru istakao da je kultura ključno mesto susreta mađarskog i srpskog naroda i da se to danas ogleda u prožimajućim kulturnim nasleđima oba naroda.

Mitrović je posebno naglasio značaj Budimpešte kao miljea u kojem su u prošlosti živela i stvarala značajna imena srpske kulture, poput Lukijana Muškickog, Joakima Vujića, Jovana Sterije Popovića i Vuka Stefanovića Karadžića.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1486
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.