Komentara: 17
Pregleda: 4701

Prošle godine preminulo 28 osoba usled upotrebe psihoaktivnih supstanci

26.06.2021. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
U subotičkoj bolnici je tokom prošle godine lečeno 168 osoba zbog korišćenja psihoaktivnih supstanci, a 28 osoba je preminulo, najviše od posledica upotrebe alkohola, čak 96,4 odsto, pri čemu je svaka druga osoba umrla pre 60 godine, podaci su s kojima dočekujemo ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.
Prošle godine preminulo 28 osoba usled upotrebe psihoaktivnih supstanci

Slogan ovogodišnje kampanje "Podelite činjenice o drogama, spasite živote", u fokus stavlja borbu protiv dezinformacija i promociju deljenja činjenica o drogama, od zdravstvenih rizika i najboljih praksi za rešavanje svetskog problema droge, do prevencije zasnovane na dokazima, lečenju i nezi. Po rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja, u okviru ovogodišnje kampanje pozivaju se sve zainteresovane strane na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou da zauzmu čvrst stav protiv dezinformacija i nepouzdanih izvora, istovremeno se obavezujući da će deliti samo prave naučno potkrepljene činjenice o drogama i spašavati živote.

- Poseban izazov su nove psihoaktivne supstance, do kojih mladi mogu doći preko interneta ili ih kupiti u specijalizovanim prodavnicama. Ova sredstva se predstavljaju kao zakonom dozvoljena, čime mlade dovode u zabludu. Sve što je dostupno, nije i legalno, bezbedno i bezopasno - objašnjava dr Kosić Bibić.

Od zabluda u koje mladi najčešće veruju, naša sagovornica izdavaja to što misle da marihuana nije droga koja izaziva zavisnost ili oštećenje fizičkog i mentalnog zdravlja, da mogu povremeno da uzimaju drogu bez rizika ili da mogu kontrolisati korišćenje psihoaktivnih supstanci, što uključuje cigarete i alkohol, te da se njima ne može destiti da postanu zavisnici.

ISTRAŽIVANJE - Po rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine, u našoj zemlji se najviše koriste cigarete i alkohol, dok je oko 8 odsto od ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine bar jednom u toku života koristilo drogu. Češće su je koristili muškarci i mlađa populacija uzrasta od 18 do 34 godine, oko 12,8 odsto, a najčešće korišćena ilegalna droga je kanabis ili marihuana, čija je upotreba, bar jednom u toku života, zabeležena kod 7,7 odsto osoba, značajno češće kod muškaraca.

- Ne mora se sve probati. Veštački stimulansi vas vode u virtuelni svet. Život bez droga može biti lep. Čovek je utoliko srećniji, ukoliko ima više različitih aktivnosti koje mu donose osmeh, sreću i zadovoljstvo. Iako je teško biti mlad u današnje vreme, prihvatanje izazova, istrajavanje u naporima i stizanje do cilja donose veliko zadovoljstvo, uvažavanje drugih osoba iz bliskog okruženja i samopoštovanje, a time raste i vaše samopouzdanje - ističe dr Kosić Bibić. - Treba da znaš da su zdravlje i znanje tvoji najvažniji resursi. Oba ti daju slobodu izbora i mogućnost da postigneš sve ono što poželiš da ostvariš u svom životu. Svako od nas sam sebi postavlja granice. Ti biraš!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da pomogne u stvaranju međunarodnog društva bez droga. Obeležavajući ga na ovaj datum svake godine, Kancelarija UN-a za drogu i kriminal želi da ukaže na opasnosti upotrebe ilegalne trgovine drogama i poziva sve vlade da pruže maksimalnu moguću finansijsku i političku podršku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 4701
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dan borbe protiv droge

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.