Komentara: 21
Pregleda: 4364
Video
Foto

Prošlogodišnji budžet hvale i vlast i opozicija

02.06.2022. u 10:50h > 16:14
Izvor: Subotica.com
Prošlogodišnji budžet hvale i vlast i opozicija

Konsolidovani završni račun za 2021. godinu, jedna od tema današnjeg zasedanja Skupštine grada, naišao je na podršku i vlasti i opozicije. Ostvarenje koje premašuje 90 odsto, i u prihodovanoj i rashodovanoj strani, odraz je ozbiljnog i odgovornog planiranja obima gradske kase.

- Pokazalo se ispravno što smo bili oprezni i što smo realno pristupili planiranju budžeta za 2021.  Najbolji pokazatelj uspešnosti budžeta je njegovo ostvarenje. Uz to, ponosan sam i na rešenje kreditnih obaveza za vojnu imovinu, uspeli smo da otplatimo deset rada za kasarnu „Kosta Nađ“ i 22 rate za Dom vojske, što je 210 miliona dinara. Ne samo da je Grad vlasnik objekta bez opterećenja, nego je grad dodatno osnažio poziciju, kako u planiranju rešenja, tako i u pregovorima sa potencijalnim investitorima – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Ponosan sam i na podršku Grada investicionim projektima JP i JKP, približno 217 miliona dinara smo usmerili na to. Na svim pozicijama smo najmanje deset odsto povećali prihode, što kroz porez na imovinu, što kroz boravišne takse, što je potvrda oživljenja turizma u našem gradu.

Prošlogodišnji budžet hvale i vlast i opozicija

Što se tiče izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, gradonačelnik je podsetio na kompleksnu tendersku proceduru, kao i rast cena građevinskog materijala, te da sredstva koja su obezbeđena  sada više  nisu dovoljna za realizaciju 8-2 faze.

- Uputili smo zahtev republičkom ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu za završetak zgrade. Imamo obećanje da će nam izaći u susret. Što se tiče Akva parka, Ištvan Pastor je od predsedika Aleksandra Vučića dobio obećanje da će dobiti sredstva za završetak. Radimo da se nasleđe iz prethodnog perioda privede kraju – najavio je gradonačelnik. – Imamo veliki stepen nerešenosti imovinsko-pravnih odnosa, ruke su nam vezane da nešto uradimo. Cilj svih nas u narendom periodu treba da bude kontinuitet budžeta, jer grad kakav je Subotica ne sme nikada više da dozvoli sebi likvidnost budžeta. Svaki dan mora da ima 200-300 miliona na svom računu, čime će pokazati svoju ozbiljnost.

I za Savez vojvođanskih Mađara budžet je ostvaren na istorijski visokom nivou, što nikada ranije nije bio slučaj.

Prošlogodišnji budžet hvale i vlast i opozicija

- Budžet je rekordan, 7.4 milijarde dinara je najveće ostvarenje u istoriji Subotice. Ranije je i novčani iznos je bio manji a i drugačije planiran. Sad se išlo obrnuto, planiran je na osnovu realnih mogućnosti a kada su se one poboljšale, došlo je do povećanje budžeta – smatra Janoš Nagel, šef odborničke grupe SVM-a.

Opozicija krajem decembra 2020. nije glasala za budžet, ali je sada digla ruku za izveštaj o njegovom ostvarenju.

Prošlogodišnji budžet hvale i vlast i opozicija

- Opozicija ima drugačije viđenje kako bi se rošio novac iz budžeta, a vlast ima drugačije prioritete. Ostvarenje od 98 odsto treba pohvaliti. Ali ono što građane interesuje je da su potrošena znatna sredstva iz budžeta, ali to nije dovoljno vidljivo i primetno u životu. Imamo probleme koje smo imali prethodnih godina i koji nisu rešeni prošle godine, kao što je pozorište, da se uredi centar kakav Subotica zaslužuje. Nikada nismo čuli stvaran razlog zašto Akva park nije završen i zašto je probijena finansijska konstrukcija – smatra Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. – Što se tiče  merenja kvaliteta vazduha, rezultati od 2016. do 2020. pokazuju da je vazduh izuzetno lošeg kvaliteta i da je koncetracija pm čestica na visokom nivou. O tom problemu se dosta ćuti i ne vodi se rasprava o tome, a to je za građane jako važno.

Osim ovih tačaka, odbornici su raspravljali i o planovima razvoja javnih i javno komunalnih preduzeća, o nekoliko kadrovskih rešenja, a usvojen je i Plan detaljne regulacije za prostor zapadno od Majšanskog mosta.

 

Snimak skupštinskog zasedanja:

Izvor: Subotica.com
23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada 23. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 4364
Povezane teme

Skupština grada Subotice

sednica gradskog parlamenta

skupština subotice

sednica skupštine grada

stevan bakić

miroslav milojević

janoš nagel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.