Komentara: 16
Pregleda: 3574

Prosvetari traže ispunjenje zahteva

28.08.2012. u 17:44h
Izvor: RTV Yueco
Samo nekoliko dana ima do početka školske godine, a pregovori prosvetara sa nadležnima u resornim ministarstvima, još nisu završeni. Prosvetari se nadaju da će poslednjih dana avgusta pregovori dobiti svoj epilog, a oni ispuniti neke od zahteva.
Prosvetari traže ispunjenje zahteva

Zahtevi prosvetara odnose se pre svega na korekciju koeficijenta zarada, jer je povećanjem minimalne zarade odnos koeficijenata sada 2:1. Pre zamrzavanja plata 2008. godine odnos koeficijenta za VII stepen stručne spreme i minimalne zarade iznosio je 3:1, što je prema mišljenju prosvetnih radnika mnogo pravednije. Jedan od zahteva odnosi se i na poštovanje Pravilnika za povećanje zarada.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici ukazuje na nepravilosti oko formiranja Lista za preuzimanje, koje prema njihovim rečima, postaju Liste za nepreuzimanje. Umesto da se nađu na Listi, prosvetni radnici sa smanjenom normom brišu se sa liste i pored posla za koji su školovani do ispunjenja norme, pronalaze dodatni posao u biblioteci ili predaju predmete za koje nisu stručni. Oni tako ostaju i dalje u statusu viškova, a istovremeno se stvara prostor da direktori zapošljavaju nova lica što je u suprotnosti sa racionalizacijom.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine ukazuje na primer učiteljice sa 40 godina radnog staža, koja je dosplela na Listu iako nikako ne može imati malo bodova zbog radnog staža, i interesovanje jedne škole da je primi te tako stvori mogućnost da kada dotična učiteljica ode u penziju, direktor raspiše konkurs za to radno mesto. Uskoro bi trebalo da bude potpisan i Sporazum o putnim troškovima sa Gradskom upravom, koji će poštovati zakonske odredbe. Prema rečima prosvetara predlog će biti Sporazum koji je bio na snazi u vreme dok je gradonačelnik bio Geza Kučera, jer taj Sporazum poštovao odredbe za punu isplatu putnih troškova bez obzira na vrstu prevoznog sredstva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3574
Povezane teme

nezavisni sindikat prosvetnih radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.