Komentara: 2
Pregleda: 3077

Protest Subotičana protiv uništavanje privrede

16.02.2011. u 16:06h
Izvor: RTV Yueco
Protest Subotičana protiv uništavanje privrede

Ukoliko bivši radnici ATB Severa dobiju sudske sporove protiv preduzeća, ono će prestati sa radom, a sadašnji zaposleni će ostati bez posla – navodi se u zapisniku sa sednice Sindikata ovog preduzeća od pre mesec dana. Ovaj dokument je podeljen novinarima na današnjoj press konferenciji Udruženja malih akcionara ATB Severa “Solidarnost” i Građanske inicijative Subotica. Ove dve organizacije pozivaju sve građane Subotice, bivše i sadašnje radnike privatizovanih preduzeća, da iskažu svoje nezadovoljstvo na protestnom skupu sledeće srede.

Građanska inicijativa Subotice poziva sve bivše i sadašnje radnike ATB Severa, Fidelinke, Agrokombinata, Zorke i drugih privatizovanih preduzeća da u sredu, 23. februara u 16 časova budu na trgu Slobode na protestu protiv, kako kažu, pljačkanja, izrabljivanja i uništavanja privrede. Kao moguću alternativu sadašnjem stanju navode primer “Bratstva”.

Na današnjoj press konferenciji, na kojoj je najavljen protest, izneti su novi podaci o neisplaćenim razlikama zarada od pre privatizacije koje su predmet spora između bivših radnika ATB Severa i preduzeća. Iznet je zapisnik sa sednice odbora Samostalnog sindikata u tom preduzeću, gde stoji da su poslodavci sugerisali Sindikatu da “učestvuju u zastupanju preduzeća i njihovih radnika u javnosti jer ukoliko se donesu presude u korist bivših zaposlenih ATB Sever će prestati sa radom a sadašnji zaposleni će ostati bez posla”. Sindikat se nije izjašanjavao o molbi poslovodstva, a predstavnici oko 1.000 radnika koji ukupno potražuju oko 6,8 miliona evra kažu da je u pitanju klasična zamena teza.

Zapisnik sa sednice Sindikata pokazuje da je istina da u ATB Severu zarade kasne. Sednica je održana 14. januara, a konstatovano je “da će novembarska zarada kao i prvi deo decembraske biti isplaćene sledeće nedelje... Nakon kraće diskusije odlučeno je da se poslodavcu i zvanično uputi dopis u kojem će zahtevati isplate zarada u rokovima naznačenim u kolektivnom ugovoru”, navodi se u tekstu zapisnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3077
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.