Komentara: 0
Pregleda: 4922

Prva banka diže maglu

04.02.2009. u 09:25h
<p>"NAPRAVIĆU ne&scaron;to lepo &scaron;to će služiti narodu" - Ovu rečenicu izrekao je 1996. godine biznismen i tada&scaron;nji potpredsednik Jugoslovenske levice Nenad Đorđević, po&scaron;to je od sestara Vukčević kupio ne&scaron;to vi&scaron;e od 37.000 kvadratnih metara zemlje na ostrvu Sveti Nikola.</p>
Prva banka diže maglu

Ni ne sluteći da u narednih 13 godina (11 njegovog i dve gazdovanja Stanka Subotića Caneta) na ostrvu neće biti ničeg lepog, ni kvalitetnog, a ponajmanje nečeg što će služiti narodu.
Bezmalo deceniju i po najveće i najatraktivnije crnogorsko ostrvo, preko puta Budve, kao da je kilometrima udaljeno od kopna. Smatralo se da je "zabranjena zona" za svakoga ko je želeo da kroči na peskovitu plažu ili vidi muflone koji se odmaraju u šumovitom delu ostrva.

- Iz nedavno objavljenog oglasa, kojim Prva banka prodaje deo Svetog Nikole, po početnoj ceni od 28 miliona evra, saznajemo da je Stanko Subotić kod njih podigao kredit baš da bi od Đorđevića preuzeo dragulj južnog Jadrana. Jasno je da Cane više nije u mogućnosti da ga vraća... Jasno je i da je u pitanju nekakav dil o kome smrtnici pojma nemaju - kaže Božidar Vujičić iz SNP.

Otkako je prvi put kupljeno, misteriozno ostrvo bilo je predmet zakulisnih dogovora. Niti se znalo tačno za koliko je kupljeno, niti da li ima dozvolu za gradnju, ko je nadležan za njegovu budućnost... I upravo takav, zakulisni, dogovor izbacio je ostrvo u prvi plan.
- Na svakoga ko je nogom kročio na ostrvo kidisali su psi, a zatim i opasni čuvari - nastavlja Vujičić. - Još dok je Đorđević bio vlasnik potpisivali smo peticije tražeći da se građanima vrati pravo na opšte dobro, na plaže. Ali, niko mu nije mogao ništa. Ili nije hteo. Tako je nastavljeno i sa Canetom kao vlasnikom. Đorđević je kupio zemlju, ali je odmah betonirajući marinu ušao duboko u "Morsko dobro", i zaposeo more. Nije jasno ni kako je uspeo da se uknjiži na površinu mora!

- Nije tačno da je iko ikada branio pristup na ostrvske plaže - odgovara Sandra
Radulović, pi-ar "Morskog dobra". - U više navrata naša kontrola pokazala je da svako može da se kupa na ostrvu. Čak i one plaže koje su u privatnom vlasništvu moraju sa nama da potpišu ugovor, što znači da ne mogu da otuđe plaže i more... Nije tačno ni da je Đorđević uzurpirao more. Sagradio je marinu u skladu sa propisima. Dakle, nije zašao dublje u more od dozvoljenog. Plaže su javno dobro i takve će i biti. Godinama to govorimo, ali niko neće da čuje.

Čelni ljudi opštine Budva nisu mogli da nam odgovore koja je sudbina najvećeg crnogorskog ostrva.

- Ostrvo Sveti Nikola nije u nadležnosti opštine - rekao nam je prvi čovek Budve Rajko Kuljača. - Čitavo ostrvo je u zoni "Morskog dobra", a nadležnost nad njim vodi Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Prostornim i Generalnim planom predviđeno je da na Svetom Nikoli bude izgrađen turistički kompleks. U opštini saznajemo i da Subotić od 2007. godine, kada ga je kupio od Đorđevića, (kako se nagađa navodno za stotinak miliona evra) nije platio nikakvu taksu ili komunalije.

- Koliko je nama poznato - potvrdio nam je sekretar za investicije opštine Budva Dragan Marović - ni Đorđević, ni Subotić, nisu imali dozvole za gradnju!
ĐorĐeviĆu je, rekli su nam u opštini, građevinska inspekcija stalno rušila izgrađeno, a turistička inspekcija kontrolisala objekte.

Kada je posle 11 godina gazdovanja nad "Svecem" srpski biznismen Đorđević svoj deo ostrva prodao Stanku Subotiću Cenetu, mislilo se da će ovaj drugi biti bolje sreće i da će dovršiti ono što je prvi gazda planirao: izgradnju moderne marine sa hotelima i restoranima. Sveti Nikola, usamljen i nepristupačan, još čeka bolje dane. Hoće li oni konačno doći sa novom vlasničkom transakcijom, koja se smeši Prvoj banci, ili će je doneti "neko drugi" - primorcima je svejedno. Bitno je samo da ostrvo sa svoje tri plaže zaživi i postane nova turistička ikona crnogorskog primorja.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4922
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.