Komentara: 24
Pregleda: 3149
Foto

Prva vožnja tramvajem pre 125 godina

08.09.2022. u 11:11h
Izvor: Subotica.com
Juče se navršilo 125 godina od prve vožnje tramvajem u našem gradu. Iako je ukinut pre skoro pola veka, nekoliko vremešnih sugrađana još uvek čuva uspomenu na ovo prevozno sredstvo koje je našim gradom saobraćalo više od sedamdeset godina.
Prva vožnja tramvajem pre 125 godina

Penzioner Đula Ditrih decenijama sakuplja i pažljivo čuva stare karte, novinske članke i fotografije tramvaja koji su saobraćali našim gradom. Sa još nekoliko ljubitelja ovog prevoznog sredstva sastao se juče u Ulici Matko Vuković, naravno, kod tramvaja. Povod za okupljanje je prva vožnja koja se dogodila pre tačno 125 godina.

Sećam se, tramvaj je saobraćao od Malog Bajmoka do Palića, a imali smo i liniju od pošte do Aleksandrova. Putovao sam isključivo tramvajem, svaki dan do škole i Muzičke škole, a potom i do posla. Tramvaj nas nikada nije izneverio - priseća se Ditrih dok nam pokazuje stare karte i fotografije.

Prva vožnja tramvajem pre 125 godina

Tramvaj je našim gradom saobraćao svega 77 godina. U istoriju je, zbog kako je tada obrazloženo dotrajalosti i neisplativosti ulaganja, otišao 2. aprila 1974. godine. Poslednju vožnju  pratilo je više od 10 hiljada sugrađana. 

To je bio izuzetno tužan događaj. Ljudi su izašli na ulice, bacali cveće, plakali. Znate, kada je pao sneg svi zaposleni u "Subotičkom električnom tramvaju" uzimali su lopate u ruke i čistili sneg da tramvaj može da prođe - zaključuje sagovornik - Subotica je sa ukidanjem tramvaja izgubila šmek, jako nam nedostaje ovo prevozno sredstvo.

Iako smatraju da ne postoje infrastrukturni uslovi za vraćanje ovog prevoznog sredstva u sistem javnog prevoza, grupa od nekoliko vremešnih Subotičana i dalje se okuplja kod tramvaja na značajne datume. 

Izvor: Subotica.com
Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici Okupljanje povodom 125 godina od ukidanja tramvaja u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 3149
Povezane teme

tramvaj Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.