Komentara: 0
Pregleda: 1267

Pukotina na katedrali biće uskoro sanirana

12.02.2009. u 14:20h
Izvor: Blic
<p>Katedrala Svete Terezije Avilske, osim &scaron;to je jedan od najlep&scaron;ih verskih i kulturnih objekata Subotice, odavno nosi najpoznatiju pukotinu na sebi. Izgrađena u stilu kasnog baroka 1779. godine dugi niz godina prepu&scaron;tena je zubu vremena, a poslednji ozbiljniji radovi obavljeni su pre 120 godina.</p>
Pukotina na katedrali biće uskoro sanirana

Miroslav Evetović, predsednik saveta Mesne zajednice Centar II i koordinator projekta za adaptaciju i sanaciju katedrale, pokrenuo je inicijativu da se objekat dovede u red kako bi se izbegle veće štete.

- Još 2003. godine mesna zajednica je postavila sebi za cilj da se okolina katedrale dovede u red. Uspeli smo da uradimo projekat dovođenja atmosferskih voda oko katedrale, a potom smo, uz pomoć mr Ante Rubinskog, uredili park ispred župe. Ostalo je popločavanje od kružnog toka do Trga Aljoša Košuta, ali je to odloženo zbog toga što će na tom mestu prolaziti glavni kolektor za mesne zajednice koje imaju problem sa kanalizacilom - kaže Evetović.

Ono što njemu, kao i mnogim Subotičanima, već decenijama bode oči, a što je na njegovu inicijativu prihvatila lokalna samouprava i grupa stručnjaka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Građevinskog fakulteta, jeste predlog da „staru damu" treba adaptirati i sanirati sve što ruži njen velelepni izgled.

- Direktor zavoda Geza Vaš prihvatio je moj predlog, što je učinio i gradonačelnik Saša Vučinić. Od prošle godine tim zaštitara, arhitekata i stručnjaka Građevinskog fakulteta, u sastavu mr Gordane Prćić-Vujnović, Gabora Demetera, mr Ante Rudinskog, Slobodana Grkovića i Petra Santrača, nekoliko puta se sastao i u pismenoj formi izneo predloge na koji način će svako u svojoj struci pristupiti objektu - kaže Evetović.

Prema njegovim rečima, sledeće nedelje bi trebalo da bude potpisan protokol između lokalne samouprave, koja će finansirati projektnu dokumentaciju, i predstavnika Rimokatoličke verske zajednice.
- Objekat mora da se spase i trenutno nismo sigurni da li pukotina „radi" i u kakvom su stanju tornjevi. Kada zvona zvone punim kapacitetom dešava se da otpadaju komadići maltera. Ne želim da dramatizujem, ali objekat koji je u funkciji mora što pre biti doveden u red iz stvarne potrebe - kaže Evetović.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1267
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.