Komentara: 11
Pregleda: 2232

Pušač proizvede čak 5 tona ugljen-dioksida

31.05.2022. u 14:55h
Izvor: Subotica.com
Da bi se uzgajao duvan svake godine uništi se oko 3,5 miliona hektara zemlje i poseče 600 miliona stabala drveća, upozoravaju stručnjaci na Svetski dan bez duvana, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Duvan: pretnja našoj životnoj sredini".
Pušač proizvede čak 5 tona ugljen-dioksida

Uzgoj duvana, koji godišnje ubije više od 8 miliona ljudi, doprinosi krčenju šuma na oko 200 hiljada hektara svake godine, posebno u zemljama u razvoju. Stručnjaci upozoravaju da se za proizvodnju samo jedne cigarete potoši 3,7 litara vode.

- Godišnje se iz proizvodnje duvana emituje u vazduh 84 miliona tona ugljen-dioksida što podiže globalnu temperaturu, doprinosi klimatskim promenama i smanjuje otpornost na klimu, te oštećuje ekosistem.  U toku svog života pušač proizvede 5 tona ugljen-dioksida - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje. 

Pušač proizvede čak 5 tona ugljen-dioksida

Godišnje se čak 4,5 biliona opušaka odlaže na neodgovarajući način stvarajući 1,69 milijardi funti toksičnog otpada i ispuštajući hiljade hemikalija u vazduh, vodu i zemljište.

- Duvanska industrija ulaže velika sredstva u "zeleno pranje" svojih praksi štetnih po životnu sredinu finansiranjem projekata i organizacija korporativne društvene odgovornosti za životnu sredinu. Duvanska industrija ostvaruje profit uništavanjem životne sredine i treba da bude odgovorna i plati otpad i štetu, uključujući i nadoknadu troškova sakupljanja ovog otpada - saglasni su stručnjaci. 

Po poslednjim podacima u Srbiji puši oko 2,5 miliona odraslih ljudi, a godišnje zbog pušenja život izgubi 15 hiljada osoba.

Istraživanje iz 2019. godine je pokazalo  da 30,5 odsto odraslih koristi cigarete ili duvan za lule, što nas svrstava na peto mesto u Evropi po učestalosti upotrebe duvana. Ono što ohrabruje je da pada procenat onih koji puše cigarete, ali na žalost brine podatak da raste broj onih koji koriste neki drugi duvanski ili nikotinski proizvod. Ovo je naročito izraženo u populaciji mladih. - navodi dr Kosić Bibić. 

Pušač proizvede čak 5 tona ugljen-dioksida

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana sutra, od 11:30h, volonteri Crvenog krsta će u centru grada deliti promotivni i edukativni materijal i tako podsetiti sugrađane na štetnost upotrebe duvana i duvanskih proizvoda.

- U prostorijama Crvenog krsta, sutra od 13h, biće održana predavanja za srednjoškolce pod nazivo "Prevencije bolesti zavisnosti - odolevanje socijanlom pritisku" i "Novi duvanski proizvodi - nargile". Dan kasnije, u četvrtak, od 8 do 11h, održaće se akcija "Selu u pohode" u ambulanti u Bajmoku. Tom prilikom svi zainteresovani meštani moći će, potpuno besplatno, da prekontrolišu svoje zdravlje - najavljuje Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 2232
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

duvanski dim

nada kosić bibić

svetski dan bez duvana

crveni krst subotica

zoran milovanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.