Komentara: 5
Pregleda: 2390

Putna apoteka - koji lekovi mogu da pomognu na putovanju

20.07.2021. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Sezona godišnjih odmora je uveliko u toku, a mnogi će ovo leto iskoristiti i da, posle duže pauze, otputuju negde. Međutim, budući da pandemija virusa kovid-19 i dalje traje, farmaceuti savetuju da bez zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju ruku i površina ne bi trebalo da krećemo na put, a tu su i određeni lekovi koji bi trebalo da imaju svoje mesto u našoj putnoj apoteci.
Putna apoteka - koji lekovi mogu da pomognu na putovanju

Analgetici za bolove, paracetamol ili ibuprofen za snižavanje telesne temperature, probiotici za dobar probavni sistem i sredstva za rehidrataciju ukoliko dođe do dijareje ili povraćanja, nešto su što bi svaka putna apoteka trebalo da sadrži bilo da na odmor idemo sami ili sa porodicom. Kako savetuje Jelena Pavlović, specijalista farmacije, uvek je dobro da imamo alkohol i flastere u slučaju manjih povreda ili posekotina, sredstva za zaštitu od komaraca i krpelja, a ukoliko idemo na more, krema za sunčanje sa zaštitinim faktom je obavezna.

- Novi sloj kreme treba da nanosimo nakon svakog kupanja ili ako smo se intenzivno oznoliji, ali je važno znati i da zaštitni faktor ne znači da smo u potpunosti zaštićeni u periodu najintenzivnijeg zračenja i zapravo treba sami da se čuvamo tako što se nećemo direktno izlagati sunčevim zracima u najtoplijem delu dana. Ukoliko dođe do preterane reakcije na sunce, dobro je da imamo i nešto za umirivanje kože. To mogu biti prirodni gelovi ili kreme koje hlade i deluju umirujuće od pantenola, aloje, ulja čajevca, mogu sadržati E vitamin ili kakao buter za regeneraciju kože. Poželjno je da imamo kod sebe i nešto od antihistaminika. To su lekovi koji deluju kod alergijskih reakcija, a ne treba zaboraviti ni na sredstva protiv povraćanja, ukoliko imamo problema sa mučninom tokom putovanja, i eventualno pastile za grlo ukoliko dođe do nekih problema sa grlom - objašnjava Pavlović.

Putna apoteka - koji lekovi mogu da pomognu na putovanjuPosebnu pažnju je potrebno posvetiti putnoj apoteci ukoliko svakodnevno uzimamo propisanu terapiju ili druge lekove, stoga bi pre odlaska na put trebalo obavezno da se posavetujemo sa lekarom ili farmaceutom.

- Ukoliko neko koristi lekove za pritisak, kod ovih osoba može da se javi prenaglašen odgovor tela na toplotu. Zbog širenja krvih sudova na visokim temperaturama i dehidratacije, može da dođe do pada pritiska, pojave vrtoglavice, pa čak i nesvesti. Treba da obrate pažnju i oni koji koriste neki antibiotik ili oralne kontraceptive, a izlažu se suncu, može da dođe do fotosenzibilizacije i da se pojave reakcije na koži i zato je važno da se konsultuju sa lekarom ili farmaceutom. Važno je znati i da prilikom odlaska u zemlje Šengena mogu da unesu lekove samo u onim količinama koje su dovoljne za ličnu upotrebu za vreme predviđenog boravka, a pojedine države traže na uvid i lekarske recepte - savetuje Pavlović.

Putna apoteka - koji lekovi mogu da pomognu na putovanjuKako je pandemija virusa kovid-19 i dalje u toku, naša sagovornica dodaje da bi pre svakog putovanja trebalo da se informišemo o uslovima ulaska u tu zemlju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, kao i o merama koje su trenutno na snazi u pogledu nošenja zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom, radnog vremenu objekata i policijskom času, jer su one drugačije u različitim zemlja, a takođe se i vrlo brzo menjaju u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije u državi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2390
Povezane teme

lekovi

putovanje

godišnji odmor

jelena pavlović

putna apoteka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.