Komentara: 1
Pregleda: 9106

Putnici se smrzavaju, vozovi kasne

17.01.2009. u 12:30h
Putnici se smrzavaju, vozovi kasne

"Odem ja na Železničku stanicu, kupim mesečnu kartu, kad na informacijama javljaju voz otkazan. Odem na autobusku, opet kupim kartu, čekam pola sata, dođe autobus - nema grejanja. Majstor iznutra struže led sa šoferke i kaže: "Nije ladno kako je napolju". A, nama para iz usta šiba".Ovo je samo jedna u nizu dnevničkih sms zabeleški koje vodi čitateljka "Dnevnika"koja svakodevno vozom putuje na posao van Novog Sada. Ponekada su zapisi sa tih putovanja veoma kratki.

Kao na primer: "Opet jedan vagon", ili "Ni danas nema grejanja", gotovo redovno "Voz kasni 40 minuta", a ponekad "Voz otkazan, hvatam autobus". Posle sijaset sličnih sms poruka, strpljenje je izdalo. Otišla je na šalter informacija na Železničkoj stanici da sazna zbog čega jučerašnje obaveštenje o redu vožnje već danas ne važi. "Ne znam šta se dešava, ovo je luda kuća" odgovorio je radnik Železnice Srbije.

Putnici koji koriste liniju Novi Sad-Subotica pre dve nedelje su odlučili da nešto preduzmu. Desetine studenata u Vrbasu stalo je na prugu kada im je iz Subotice poslat samo jedan vagon do Novog Sada. Nisu se pomerili dok uz asistenciju policije i otpravnika vozova nisu dobili garancije da će stići još jedan vagon. Međutim, ovaj protest nije promenio ništa.

U holu Železničke stanice pre dva dana je okačeno obaveštenje da 13 vozova koji su isključeni iz saobraćaja od 1. do 14. januara neće saobraćati do daljnjeg! Čitaoci koji su se javili Redakciji "Dnevnika" kažu da to konkretno znači da putnici kupovinom mesečne karte ne mogu da dobiju uslugu Železnice koju su platili.

Po svedočenju naših čitalaca, ni ukidanje oko petnaestak vozova koje važi od Nove godine ne bi bilo tako neprihvatljivo da vozovi na linijama koje saobraćaju polaze na vreme.
- Kada u pet do devet nazovem informacije na Železničkoj stanici i pitam da li će voz koji treba da krene u devet i pet kasniti, kažu stiže na vreme. Dođem na stanicu kako mi je rečeno, da bi pet minuta pre polaska objavili da će ipak kasniti 40 minuta - priča naša sagovornica. I kada dođe, kažu putnici, nema mesta ni za stajanje, a kamoli za sedenje, nema grejanja, samo kondukteri vredno rade.
Direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević kaže da je glavni uzrok za ovakvu situaciju na prugama nedostatak vagona.

Linije proređene do daljeg

Na vojvođanskim prugama do daljeg neće saobraćati trinaest vozova, saopštavaju iz Železnica Srbije. Proređeni su polasci na relacijama Novi Sad-Subotica-Novi Sad, Novi Sad-Beograd-Novi Sad i Novi Sad-Šid-Novi Sad.

- Na teritoriji cele Srbije otkazano je na desetine vozova jer nemamo vagona koji bi mogli da pokrivaju te relacije. Jedan broj vagona čeka na remont za koji nemamo dovoljno novaca. S druge strane, većina preduzeća koja se bave remontom su privatizovana i okreću se tržištu koje nudi veće poslove i sigurnija plaćanja, dok su druga u stečaju - objašnjava Stanisavljević. To je, po njegovim rečima, razlog što na lokalnim relacijama saobraća samo jedan ili dva vagona.
Kašnjenje vozova Stanisavljević objašnjava nemogućnošću da se uspostave vozne garniture.
- Do samog polaska voza mi ne znamo da li će voz krenuti ili neće pa to isto važi i za putnike. Malo vagona sa kojima raspolažemo se kvari i ništa ne može da bude sigurno - kaže Stanisavljević.

Po njegovom mišljenju nema izgleda da će biti bolje u skorije vreme. Prevoz robe, koji čini osamdeset odsto prihoda Železnice, trenutno je značajno opao, a novca iz budžeta je manje nego inače. Ono što daje nadu je realizacija međunarodnog kredita koja je u toku. Od tog novca biće kupljeni novi vagoni. Kaže da se o povećanju cena ne razmišlja pre nego što se unapredi usluga.

Na pitanje da li ovakva situacija nekom odgovora i ko je kriv za ne(organizaciju) i ovo malo vagona koji saobraćaju, Stanisavljević nije hteo da odgovori.

Postavljeno pre 15 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 9106
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.