Komentara: 31
Pregleda: 5446

Radna akcija Treće Srbije na Prozivki

10.06.2013. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
Aktivisti Gradskog odbora Treće Srbije iz Subotice sproveli su u nedelju akciju čišćenja parka u subotičkom naselju Prozivka, a u nastavku prenosimo njihovo saopštenje u celosti:
Radna akcija Treće Srbije na Prozivki

Gradski odbor Treće Srbije sproveo je u nedelju 9. juna akciju skupljanja otpadaka u parku na Prozivci, čime smo želeli da ukažemo na potrebu da svako od nas neguje ekološku svest kako bi jedan od najlepših parkova u našem gradu takav i ostao.

Pre nego što smo „zasukali rukave“ učinili smo i nešto drugo. Možda ste primetili stare jarbole pored spomenika nevinim žrtvama streljanim u Drugom svetskom ratu. Decenijama su se sa njih vijorile mnogobrojne zastave SFRJ. Tokom 90-ih godina, kada je usledio raspad države i opšta konfuzija o državnim granicama, uređenju, pa i simbolima, isticanje zastava u javnom prostoru je zamrlo, a jarboli su širom Srbije ostavljeni da rđaju i vremenom su postali ruglo svog okruženja. Ni posle stabilizacije političke situacije i konačnog utvrđivanja državnih simbola ovakvo stanje se nije promenilo i iako je park na Prozivci dodatno uređen i obogaćen sadržajima, oronuli jarboli nisu uklanjani ali ni korišteni. Tako goli predstavljali su prilično tužnu sliku. Naši aktivisti, od kojih mnogi žive u ovom naselju, pokrenuli su inicijativu da se jarboli obnove i da se zastave države i grada ponosno zavijore pored spomenika. Za svega nekoliko dana pribavljena su sredstva, kupljene sajle, mehanizacijom postavljene i pripremljene za upotrebu.

Radna akcija Treće Srbije na Prozivki

Nažalost noć pre akcije postavljanja novih zastava jedan od jarbola je onesposobljen, a pokušano je i uništavanje preostala dva, što srećom vandalima nije pošlo za rukom. Neko ko ne voli očigledno ni svoju zemlju, ni svoj grad, pokušao je da poništi učinak jedne dobre ideje svojim rušilačkim činom. Tužno je što je neko imao motiv da razara javno dobro na takav način. Kao da je želeo da poruči da niko posle decenija loše prakse ne treba da se usuđuje da obnovi nešto što je vredelo.

I ovim putem mu poručujemo da nije uspeo, improvizovali smo i državna i narodna zastava podignute su na jedan jarbol umesto dva i nije anulirana simbolična ravan obnove nacionalne i lokal-patriotske svesti kroz vraćanje dobroj praksi isticanja nacionalnih i gradskih simbola u javnim prostorima, koja je prisutna i na Istoku i na Zapadu.

Radna akcija Treće Srbije na Prozivki

Ovim putem pozivamo sve nadležne gradske službe da se dostojno brinu o zastavama države i grada koje su zaokružile simboličnu celinu sa spomenikom i predstavljaju inspirativan prizor svim posetiocima parka, a Gradski odbor Treće Srbije će nastaviti sa ovakvim akcijama u Subotici, jer je naš grad samo naša stvar – stvar njegovih građana i nećemo čekati da gradske službe promene neke negativne detalje u našoj svakodnevici, već ćemo se sami pokrenuti i oplemeniti svoje okruženje.

Treća Srbija – Gradski odbor Subotica

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 5446
Povezane teme

treća srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.