Komentara: 10
Pregleda: 3979

Radnici "Agrosemena" dobili deo zaostalih plata

27.11.2017. u 17:44h
Izvor: Subotica.com
Na adrese 46 bivših radnika preduzeća „Agroseme Panonija“ ovih dana stigla su rešenja Fonda solidarnosti po kojima će im biti isplaćene zaostale zarade iz 2015. godine za pet meseci i deset dana.
Radnici "Agrosemena" dobili deo zaostalih plata

Svaki radnik će dobiti od 100 do 120 hiljada dinara, ali to je tek mali deo koje preduzeće duguje zaposlenima. Njima treba da se isplate još dve plate, doprinosi za 2011., 2012, 2014. i deo 2015. godinu i otpremnine, koji treba da se namire iz stečajne mase.

- Za sada je jedino reagovao republički Fond solidarnosti, ali to nije zasluga ni stečajnog upravnika ni sudije, već isključivo radnika koji su se na svaki način borili da ostvare svoja prava -  kaže Katica Dulić, jedna od bivših radnika preduzeća, koja je da bi otišla u penziju morala sama da uplati 270 hiljada dinara za doprinose. - Od stečajnog upravnika nismo imali nikakvu pomoć. Čak šta više, umalo da nismo zakasnili da predamo zahteve Fondu solidarnosti, koji isplaćuje zarade svima koji su bili zaposleni kad je preduzeće otišlo u stečaj. Ostalo što nam se duguje trebalo bi da nam se isplati iz stečajne mase, ali kada će to biti niko ne zna.

Katica podseća da je preduzeće „Agroseme Panonija“, ali samo nepokretnu imovinu, objekte i silos, kupila je austrijska firma „Advance seed“, koja je zaposlila 18 bivših radnika.

- U kupoprodajni ugovor nisu ušle mašine i oprema preduzeća, od čije prodaje je trebalo da se namire potraživanja. Novi vlasnik koristi mašine, a ne plaća ni zakup za njih – dodaje Katica.

Jedini koji su pritekli u pomoć radnicima preduzeća bilo je subotičko UG „Solidarnost.

- Iako su zahtevi predati za sedam meseci neisplaćenih zarada, ali oni nisu prihvaćeni u celini zbog proceduralnih formalnosti – kaže Vanja Dragojlović, predsednik UG „Solidarnost“. - Ovaj primer borbe za radnička prava ukazuje na to da naša borba daje rezultate, i zato valja i dalje istrajno i dosledno nastaviti angažovanje na ostvarivanju njihovih prava, kao i drugih radnika koji su nam se obratili.

Kako smo ranije pisali, samo dug prema PIO fondu iznosi 160 miliona dinara, dok se radnicima duguju otpremnine od 400 hiljada do 1.2 miliona dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3979
Povezane teme

agroseme panonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.